Удосконалення технології ремонту тягових електродвигунів типу ЕД118 в умовах депо - Лехновський, Олександр Анатолійович; Lekhnovskyi, Oleksandr Anatoliiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Не маловажне значення в технічній експлуатації локомотивів відіграє не тільки вік локомотиву і система його обслуговування та ремонту, а і ремонтна спроможність локомотивних депо. Локомотиви, які в даний час експлуатуються, відносяться до локомотивів другого покоління, відповідно і система їх ремонту та обладнання також цього покоління. Враховуючи малі тенденції оновленням рухомого складу УЗ вимушена нести додаткові витрати на утримання застарілої техніки, здійснювати дорогі ремонти. При цьому витрати на підтримку в працездатному стані РС в кінці терміну строку його служби майже в три рази перевищують витрати за аналогічні види ремонту на початку їх експлуатації. З огляду на те, що тепловозна тяга залишається переважною в багатьох країнах і регіонах, потреба в нових тепловозах та в ремонті існуючих, найближчим часом не скоротиться. Одним із основних вузлів тепловозів є його тягові електродвигуни. З розвитком нових технологій і особливо комп’ютерних, появляється можливість зменшити експлуатаційні витрати на ремонт. Тому в дипломному проекті розглянуті питання удосконалення організації та технології ремонту тягових електродвигунів типу ЕД118 в умовах локомотивного депо. Об’єкт дослідження – процес ремонту тягових двигунів в локомотивному депо. Предмет дослідження – технології ремонту та методи ремонту тягових двигунів. Мета дослідження – розробити заходи по підвищенню ефективності виконання ремонту тяговим двигунам ЕД118 за рахунок удосконалення технології їх ремонту в депо. За результатами кваліфікаційної роботи виконано такі задачі досліджень: - проведено аналіз конструкцій тягових двигунів типу ЕД118 та його пошкоджень в експлуатації ; - розглянуто сучасний стан організації ремонту двигунів в умовах депо; - розроблено заходи по удосконаленню технології ремонту двигунів ЕД118. Встановлено, що тягові двигуни типу ЕД118 являються найбільш застосованими на тепловозах. Вони встановлюються, як в магістральні тепловози типу М62, 2ТЕ10, 2ТЕ116, так і на маневрових тепловозах типу ТЕМ2, ТЕМ7. Конструкція їх типова для двигунів постійного струму. Аналіз надійності двигунів типу ЕД118 показав їх непогану пристосованість до виконання функціональних задач. Основні його несправності типічні несправностям двигунів постійного струму. Ремонт ТЕД в депо виконують у відповідності з нормативними документами на потокових лініях. В депо в основному використовують горизонтальний спосіб розбирання та ремонту двигунів. Для підвищення якості ремонту двигунів ЕД118 в технологічному процесі на етапі ремонту доцільно використовувати балансувальні верстати серії 9Д з мікропроцесорним управлінням. Для усунення створення інію на елементах електродвигуна при постановці тепловозу на ремонт пропонується виконувати осушення вентиляції комбінованим методом. Підвищити надійність і ефективність щіток колектору двигуна пропонується за рахунок використання спеціального розчину, який складається фурілового спирту і малеїнової кислоти. Це дозволить підвищити ефективність щіток до сорока процентів.

Not only the age of the locomotive and its maintenance and repair system play an important role in the technical operation of locomotives, but also the repair capacity of locomotive depots. Locomotives that are currently in operation belong to the second generation locomotives, and accordingly, their repair system and equipment are also of this generation. Given the small trends in the renewal of rolling stock, UZ is forced to incur additional costs for maintaining outdated equipment and carrying out expensive repairs. At the same time, the costs of maintaining the RS in working condition at the end of its service life are almost three times higher than the costs for similar types of repairs at the beginning of their operation. Given that diesel traction remains predominant in many countries and regions, the need for new diesel locomotives and the repair of existing ones will not decrease in the near future. One of the main components of diesel locomotives is its traction electric motors. With the development of new technologies, especially computer ones, there is an opportunity to reduce operating costs for repairs. Therefore, the diploma project considers the issues of improving the organization and technology of repair of traction electric motors of the ED118 type in the conditions of a locomotive depot. The object of the study is the process of repairing traction motors in a locomotive depot. The subject of the study is repair technologies and methods of repairing traction motors. The purpose of the study is to develop measures to increase the efficiency of repairs to ED118 traction motors by improving the technology of their repair in the depot. According to the results of the qualification work, the following research tasks were completed: - an analysis of the structures of ED118 traction motors and their damage in operation was carried out; - the current state of the organization of engine repair in the conditions of the depot was considered; - measures were developed to improve the technology of repairing ED118 engines. It was established that ED118 traction motors are most widely used on diesel locomotives. They are installed both in mainline diesel locomotives of the M62, 2TE10, 2TE116 type, and on shunting diesel locomotives of the TEM2, TEM7 type. Their design is typical for DC motors. Reliability analysis of ED118 type engines showed their good adaptability to the performance of functional tasks. Its main malfunctions are typical of DC motor malfunctions. TED repair in the depot is performed in accordance with regulatory documents on production lines. The depot mainly uses a horizontal method of engine disassembly and repair. To improve the quality of ED118 engine repair in the technological process at the repair stage, it is advisable to use 9D series balancing machines with microprocessor control. To eliminate the formation of frost on the elements of the electric motor when the locomotive is put up for repair, it is proposed to perform ventilation drying by a combined method. It is proposed to increase the reliability and efficiency of the engine collector brushes by using a special solution consisting of furyl alcohol and maleic acid. This will increase the efficiency of the brushes by up to forty percent.
Improving the technology for repairing traction electric motors of the ED118 type in depot conditions
Keywords: 6.273.00.02; тяговий електродвигун; технологія ремонту; депо; поточна лінія; тепловоз; traction electric motor; repair technology; depot; assembly line; diesel locomotive