Вплив полівінілхлориду на хімічну стійкість поліестерних композитів - Катрук, Д. С.; Гуменецький, Т. В.; Левицький, В. Є.; Бойко, М. В.; Katruk, D. S.; Humenetskyi, T. V.; Levytskyi, V. Ye.; Boiko, M. V. (Видавництво Львівської політехніки, 2018)
Досліджено вплив полімерного модифікатора – полівінілхлориду на хімічну стійкість поліестерних композитів. Встановлено вплив компонентного складу та природи неорганічного дрібнодисперсного наповнювача на стійкість поліестер- полівінілхлоридних матеріалів до дії агресивних середовищ. Виявлено, що введення дрібнодисперсних наповнювачів у поліестерну матрицю призводить до зростання коефіцієнта дифузії середовища у досліджувані матеріали. На підставі електрохімічних досліджень виявлено, що введення наповнювачів, зокрема CaCO3 та Al2O3 у модифіковану поліестерну матрицю, призводить до підвищення антикорозійних властивостей матеріалу.

The influence of the polymeric modifier – poly(vinyl chloride) on the chemical stability of polyester composites was investigated. The influence of component composition and nature of inorganic finely dispersed filler on the stability of polyester-poly(vinyl chloride) materials to the action of aggressive media was established. It was found that the introduction of finely dispersed fillers into a polyester matrix leads to an increase of the medium diffusion coefficient into the investigated materials. On the basis of electro-chemical studies it was found that the introduction of fillers in particular CaCO3 and Al2O3, into a modified polyester matrix leads to an increase of the anticorrosive properties of the material.
The influence of the poly(vinyl chloride) on the chemical stability of polyester composites
Keywords: поліестер; полівінілхлорид; модифікування; водопоглинання; хімічна стійкість; покриття; polyester; poly(vinyl chloride); modification; water absorption; chemical resistance; coating; 678.764.4; 743.22; 546.284