Нелинейное взаимодействие упругих волн с полиметаллическими оруденениями - Майбук, З.-Ю. Я. (Національний університет “Львівська політехніка”, 2011)
В процессе исследований в полиметаллических оруденениях обнаружено явление нелинейного механоэлектрического преобразования при прохождении упругих волн звукового диапазона частот. Выделяемая энергия в виде электромагнитных импульсных сигналов радиоволновой частоты может многократно превосходить энергию активации упругими волнами. Во вмещающих породах такие процессы не зарегистрированы. Разработан метод разведки полиметаллических и золотосульфидных руд. У процесі досліджень у поліметалічних зруденіннях виявлено явище нелінійного механо-електричного перетворення при проходженні пружних хвиль звукового діапазону частот. Енергія, що виділяється у вигляді електромагнітних імпульсних сигналів радіохвильової частоти може багаторазово перевершувати енергію активації пружними хвилями. У породах такі процеси не зареєстровані. Розроблено метод розвідки поліметалевих і золотосульфідних руд. During investigations in polymetallic mineralization was stated the effect of nonlinear mechanic-electric transformation during passing of elastic waves in the sound frequency range. Emitted energy, as radio-range signal electromagnetic pulses, can increase manyfold an energy of activation by elastic waves. Such processes were not registered in enclosing rocks. The method of polymetallic and golden minerals survey was developed.
Нелінійна взаємодія пружних хвиль з поліметалевими зруденіннями
Nonlinear correlation of elastic waves with polymetallic mineralization
Keywords: нелинейное механоэлектрическое преобразование; упругие волны; оруденение; напряженно-деформируемое состояние; полиметаллы; методы разведки; нелінійне механоелектричне перетворення; пружні хвилі; зруденіння; напружено-деформувальний стан; поліметали; методи розвідки; nonlinear mechanic-electric transformation; rocks deflected mode; polymetalls