Роль екологічного аудиту в концепції розвитку збалансованого природокористування: правові аспекти - Нестеренко, Анна; Nesterenko, Anna (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
Досліджено правові аспекти впровадження та ефективності екологічного аудиту в концепції розвитку сталого природокористування як важливого механізму екологічної безпеки. Швидкий технологічний розвиток привів до глобалізації усіх без винятку суспільних процесів. Саме цей фактор вплинув і на екологічну кризу, адже домінуючий спосіб природокористування виявився несумісним з біосферою, циклічним кругообігом ресурсів, енергії та інформації, що забезпечують стійкість глобальної екосистеми. Це спровокувало екологічний регрес і реальний глобальний омніцид. Вирішення екологічних проблем, на наш погляд, зводиться до запровадження дієвих правових, інституційних та спеціалізованих механізмів забезпечення екологічної безпеки, які, у сукупності, позитивно вплинуть на усі складові екосистеми і допоможуть ефективно реалізувати концепцію розвитку збалансованого природокористування. І саме екологічний аудит є тим дієвим механізмом, що покликаний вирішувати значну частину проблем на шляху відновлення навколишнього природного середовища, реалізуючи ідеї збалансованого природокористування. Актуальність цього питання полягає у тому, що ефективність екологічного аудиту безпосередньо залежить від правових аспектів його здійснення, адже динамічні зміни суспільного розвитку, нестабільність економічних чинників, виникнення нових соціальних факторів, особливо в умовах воєнного стану, потребують швидкого реагування і впровадження необхідних регуляторів на законодавчому рівні. Аналіз складу екологічних правовідносин та національного законодавства дав змогу виявити прогалини в національному законодавстві, які потребують уваги з боку законодавця, і, відповідно, гармонізації з правом ЄС. Досліджено правові підходи до трактування екологічного аудиту в контексті стимулювання раціонального впровадження збалансованого природокористування органами місцевого самоврядування.

The article is devoted to the study of the legal aspects of the implementation and effectiveness of the environmental audit in the concept of the development of sustainable nature management as an important mechanism of environmental security. Rapid technological development has led to the globalization of all social processes without exception. It was this factor that influenced the ecological crisis, because the dominant way of using nature turned out to be incompatible with the biosphere, the cyclic cycle of resources, energy and information that ensure the stability of the global ecosystem. This provoked ecological regression and real global omnicide. Solving the environmental problem, in our opinion, boils down to the introduction of effective legal, institutional and specialized mechanisms for ensuring environmental safety, which, in their entirety, will have a positive effect on all components of the ecosystem and help to effectively implement the concept of the development of balanced nature management. And it is the environmental audit that is the effective mechanism that is designed to solve a significant part of the problems on the way to the restoration of the natural environment, by implementing the idea of balanced nature management. The relevance of this issue is that the effectiveness of an environmental audit directly depends on the legal aspects of its implementation, because dynamic changes in social development, the instability of economic factors, the emergence of new social factors, especially in the conditions of martial law, require a quick response and the introduction of the necessary regulators at the legislative level. Having analyzed the composition of environmental legal relations and national legislation, we found gaps in national legislation that require attention from the legislator and, accordingly, harmonization with EU law. Legal approaches to the interpretation of environmental audits in the context of stimulating the rational implementation of balanced environmental management by local self-government bodies were studied.
The role of environmental audit in the concept of balanced nature use development: legal aspects
Keywords: екологічний аудит; стале природокористування; омніцид; екологічна безпека; раціональне впровадження концепції сталого розвитку; environmental audit; sustainable nature management; omnicide; environmental safety; rational implementation of the concept of sustainable development; 349