Методичне забезпечення прийняття управлінських рішень на основі аналізу зовнішнього і внутрішнього середовища організації (на прикладі Залізничної районної адміністрації Львівської міської ради) - Будинкевич, Анна Петрівна; Budynkevych, Anna Petrivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2023)
У сучасних умовах глобалізації та динамічних соціально-економічних змін, ефективність публічного управління в значній мірі залежить від здатності організацій адаптуватися до зовнішніх і внутрішніх викликів. Важливим аспектом у цьому контексті є методичне забезпечення прийняття управлінських рішень, що вимагає всебічного аналізу зовнішнього та внутрішнього середовища. Це дозволяє не тільки реагувати на поточні події, але й прогнозувати майбутні зміни, адаптуючи стратегії та процедури для досягнення стратегічних цілей. Метою дослідження є аналіз та оцінка внутрішнього і зовнішнього середовищ, що впливають на прийняття рішень у Залізничній районній адміністрації, ідентифікація проблемних аспектів та розробка рекомендацій щодо оптимізації управлінських рішень на основі методичного забезпечення. Об'єктом дослідження є Залізнична районна адміністрація Львівської міської ради, як важливий орган місцевої влади . У першому розділі було розкрито теоретичні аспекти аналізу зовнішнього і внутрішнього середовища організації та методичне забезпечення управлінських рішень, та проаналізовано нормативно-правове регулювання у контексті методичного забезпечення управлінських рішень у Залізничній районній адміністрації Львівської міської ради У другому розділі було проведено дослідження актуального стану методичного забезпечення прийняття управлінських рішень на основі зовнішнього та внутрішнього середовища організації. У третьому розділі було запропоновано стратегії щодо подолання існуючих проблем в контексті методичного забезпечення прийняття управлінських рішень для Залізничної районної адміністрації Львівської міської ради. Перший проектний захід спрямований на інтеграцію різних урядових систем через API. Така інтеграція сприятиме покращенню якості та швидкості надання державних послуг, зниженню бюрократичних перешкод та витрат часу на їх отримання. Крім того, це зробить процес взаємодії громадян з державними органами більш прозорим, ефективним та зручним, що позитивно позначиться на загальному рівні задоволеності населення від надання державних послуг. Другий пропонований захід - це стратегічна ініціатива для оптимізації ресурсів і акселерації інновацій у Залізничній районній адміністрації Львівської міської ради. Ця ініціатива спрямована на вдосконалення управлінських процесів та стимулювання інновацій у діяльності районної адміністрації. Третій пропонований захід це розробка двосторонньої версії додатку "Дія", що інтегрує публічні послуги Залізничної районної адміністрації для громадян та державних служб, дійсно є стратегічно важливим кроком на шляху до цифровізації державного управління і підвищення доступності публічних послуг. Ця ініціатива має на меті створення зручного та ефективного інструменту для громадян, який дозволить отримувати доступ до різних публічних послуг, наданих Залізничною районною адміністрацією, через один централізований додаток "Дія". Громадяни на даний момент можуть здійснювати різноманітні адміністративні процедури, такі як отримання документів, реєстрація на прийом до лікаря, подання звернень тощо, безпосередньо через додаток. А двосторонній додаток "Дія" дозволить державним службовцям вносити всі дані безпосередньо в додаток, що зменшить бюрократичність та оптимізує процес надання публічних послуг. Ці рекомендації відіграють ключову роль у вдосконаленні державного управління та підвищенні якості надання публічних послуг. Вони спрямовані на забезпечення ефективної інтеграції та використання сучасних технологій для оптимізації процесів управління даними, стимулювання інновацій та покращення взаємодії між державою та громадянами. Автоматизований обмін інформацією та створення єдиної цифрової платформи для надання публічних послуг забезпечать ефективне та зручне отримання громадянами необхідних адміністративних послуг, в той час як оптимізація робочих процесів для державних службовців допоможе підвищити ефективність та якість їхньої роботирішення, публічне адміністрування, оптимізація рішень, інтеграція, ефективність, інновації, цифровізація, публічні послуги, автоматизація, зручність, оптимізація, співпраця, доступність, технології, прозорість.

In the current context of globalization and dynamic socio-economic changes, the effectiveness of public administration largely depends on the ability of organizations to adapt to external and internal challenges. An important aspect in this context is the methodological support of management decision-making, which requires a comprehensive analysis of the external and internal environment. This allows not only to respond to current events but also to predict future changes, adapting strategies and procedures to achieve strategic goals. The purpose of the study is to analyze and evaluate the internal and external environments that influence decision-making in the Railway District Administration, identify problematic aspects and develop recommendations for optimizing management decisions based on methodological support. The object of the study is the Zaliznychnyi District Administration of the Lviv City Council as an important local government body. The first section describes the theoretical aspects of analyzing the external and internal environment of the organization and methodological support for management decisions, and analyzes the regulatory framework in the context of methodological support for management decisions in the Zaliznychnyi District Administration of the Lviv City Council. In the second section, the current state of methodological support for managerial decision-making based on the external and internal environment of the organization was studied. In the third section, strategies for overcoming the existing problems in the context of methodological support for managerial decision-making for the Zaliznychnyi District Administration of Lviv City Council were proposed. The first project activity is aimed at integrating various government systems through APIs. Such integration will help improve the quality and speed of public services, reduce bureaucratic obstacles and time spent on obtaining them. In addition, it will make the process of interaction between citizens and government agencies more transparent, efficient and convenient, which will have a positive impact on the overall level of public satisfaction with public services. The second proposed measure is a strategic initiative to optimize resources and accelerate innovation in the Zaliznychna District Administration of Lviv City Council. This initiative is aimed at improving management processes and stimulating innovation in the activities of the district administration. The third proposed measure is the development of a two-way version of the Diia application that integrates public services of the Zaliznychnyi District Administration for citizens and public services, which is indeed a strategically important step towards the digitalization of public administration and increased accessibility of public services. This initiative aims to create a convenient and efficient tool for citizens that will allow them to access various public services provided by the Zaliznytsia District Administration through one centralized application called Diia. Citizens can currently carry out various administrative procedures, such as obtaining documents, registering for a doctor's appointment, filing appeals, etc., directly through the app. And the two-way Diia app will allow civil servants to enter all data directly into the app, which will reduce bureaucracy and optimize the process of providing public services. These recommendations play a key role in improving public administration and enhancing the quality of public services. They are aimed at ensuring the effective integration and use of modern technologies to optimize data management processes, stimulate innovation, and improve interaction between the state and citizens. Automated information exchange and the creation of a single digital platform for the provision of public services will ensure that citizens receive the necessary administrative services in an efficient and convenient manner, while optimizing workflows for civil servants will help to improve the efficiency and quality of their work.
Methodical support for making managerial decisions based on the analysis of the external and internal environment of the organization (on the example of the Zaliznychna District Administration of the Lviv City Council)
Keywords: 6.281.00.00; методичне забезпечення; аналіз середовища; управлінські; methodological support; environmental analysis; management decisions; public administration; solution optimization; integration; efficiency; innovation; digitalization; public services; automation; convenience; optimization; cooperation; accessibility; technology; transparency