Вивчення впливу положення аміногруп на фізико-хімічні властивості 1,3- і 1,4-фенілендіамін гексаціанофератів (II) - Борова, О. Я.; Возняк, З. Р.; Черватюк, О. А.; Семенишин, Д. І. (Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2000)
Проведено синтез та фізико-хімічне дослідження 1,3- і 1,4-фенілендіамін гексаціанофератів (II) рентгенографічним, IЧ-спектроскопічним та термогравіметричним методами. Виявлено, що утворення комплексів відбувається за рахунок протонізації аміногруп. Це проявляється у появі в спектрі смуг поглинання νas і νs групи (NH+3) і зсуві у високочастотну ділянку валентних коливань зв’язків CN. Запропоновано схему термічного розкладу комплексу. Both synthesis and physic-chemical investigation for 1,3- and 1,4-phenilendiamin hexacianoferrates (II) have been made by means of X-rays, IR-spectroscopy and TGM methods. It has been found that complex formation occurs due to protonization of amin-groups. It is indicated by appearance in spectrum of νas and νs (NH+ 3) group absorption bands and by displacement toward high frequency area of CN bonds valency oscillations. Scheme of these complexes thermal decomposition has been proposed.