Глобалізація: філософський аналіз поняття - Семенюк, Едуард (Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2007)
Сутність глобалізації не зводиться до її економічного аспекту, хоч саме він є первинним та першорядним. Глобалізація, без сумніву, – багатогранний, складний та суперечливий феномен, і вже цей факт зумовлює необхідність її філософського аналізу. Особливу увагу приділено хронічному відставанню “третього світу”, соціально-екологічному та інформаційному аспектам розвитку світової спільноти, реалізації сталого розвитку та ноосферогенезу. The essence of globalization does not reduce to the economic aspect, although this is particularly a primary one. There is no doubt that globalization is a versatile, complicated and contradictory phenomenon, and this fact already makes for necessity of its philosophical analysis. Especial attention is paid in the article to “the third world” chronic being behind, to the social-ecological and information aspects of the world community development, to realization of sustainable development and the noospherogenesis.
Globalization: philosophical analysis of notion
Keywords: глобалізація; філософський аналіз; глобальні проблеми сучасності; соціальна екологія; конфлікти без насильства; ноосферна стратегія сталого розвитку; globalization; philosophical analysis; contemporary global problems; social ecology; conflicts without violence; sustainable development noospheric strategy