Електронна система Prozorro як ефективний інструмент боротьби з корупцією - Шульган, Ірина; Слобода, Наталія; Shulhan, Iryna; Sloboda, Nataliia (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
Стаття присвячена дослідженню ефективності електронної системи публічних закупівель Prozorro у процесі боротьби з корупцією в нашій державі. Обґрунтовано значення прозорості та відкритості купівельних операцій за державні кошти. Окреслено значення та актуальність розробки та функціонування цієї платформи як для економіки України, так і для запобігання і зменшення кількості корупційних правопорушень. У статті проаналізовано специфіку історії розробки та законодавче підґрунтя роботи електронної системи Prozorro. Проаналізовано оцінку цього сервісу публічних закупівель, надану міжнародними установами, зокрема, Світовим банком та представниками влади США. Виокремлено основні переваги функціонування платформи Prozorro у сучасному українському суспільстві, зокрема, створення якісного конкурентного середовища, зменшення рівня корупції, підвищення ефективності закупівель, економія державних коштів та часу, зручність використання, відкритість, можливість мати доступ до системи з будь-якої точки України і без зайвої паперової бюрократії. Проаналізовано статистику прибутковості тендерів, проведених через досліджуваний електронний сервіс. У статті обґрунтовано актуальність створення в реаліях воєнного стану платформи Prozorro+, яка допомагає в отриманні та наданні гуманітарної допомоги. Окреслено важливість інтеграції системи Prozorro та Національного агентства з питань запобігання корупції між собою, унаслідок якої було створено Єдиний державний реєстр осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення. Проаналізовано значення під’єднання до пошуково-аналітичної системи “007”, яка допомагає шукати та відстежувати дані з відкритих джерел про використання державою бюджетних коштів за тим чи іншим тендером. Визначено шляхи удосконалення функціонування електронної системи Prozorro як інструменту запобігання корупційним правопорушенням.

The article is devoted to the study of the effectiveness of the Prozorro electronic public procurement system in the process of fighting corruption in our country. The value of transparency and openness in the process of purchasing transactions with state funds is substantiated. The importance and relevance of the development and operation of this platform for the economy of Ukraine and for the prevention and reduction of the number of corruption offenses are outlined. The article analyzes the specifics of the development history and the legal basis of the Prozorro electronic system. The evaluation of this public procurement service by international institutions, in particular the World Bank and representatives of the US authorities, was analyzed. The main advantages of the functioning of the Prozorro platform in modern Ukrainian society are highlighted, in particular, the creation of a high-quality competitive environment, the reduction of the level of corruption, the improvement of procurement efficiency, the saving of public funds and time, ease of use, openness, the ability to access the system from anywhere in Ukraine and without unnecessary paper bureaucracy. The profitability statistics of tenders conducted through the studied electronic service were analyzed. The article substantiates the relevance of creating the Prozorro+platform in the realities of martial law, which helps in receiving and providing humanitarian aid. The importance of the integration of the Prozorro system and the National Agency for the Prevention of Corruption was outlined, as a result of which the Unified State Register of persons who committed corruption or corruption-related offenses was created. The importance of connecting to the search and analytical system “007” was analyzed, which helps to search and track data from open sources about the use of budget funds by the state for this or that tender. Ways to improve the functioning of the Prozorro electronic system as a tool for preventing corruption offenses have been determined.
Prozorro Electronic System as an Effective Tool to Fight Corruption
Keywords: корупція; електронна система Prozorro; публічні закупівлі; тендер; відкритість; державні кошти; Реєстр корупціонерів; суспільний моніторинг; доступність інформації; corruption; Prozorro electronic system; public procurement; tender; openness; publicfunds; Register of corrupt persons; public monitoring; availability of information; 328.185