Проєкт арени для кіберспорту на вул. Стрийській у м. Львові - Вільк, Андрій Едвардович; Vilk, Andrii Edvardovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У XXI столітті кіберспорт набув глобального значення, перетворившись із хобі на велику промисловість вартістю мільйони доларів.. Змагання з улюблених комп'ютерних ігор збирають тисячі глядачів по всьому світу на аренах та мільйони перед екранами комп'ютера чи смартфона. Украiна також не залишається осторонь цього тренду - украiнські кіберспортивнi гравці стали частиною провідних міжнародних команд і зацікавленість глядачів до цих змагань постійно зростає. Львів, як культурний, освітній та туристичний центр Західної України, має сприятливі умови для розвитку інноваційної інфраструктури. Планування нового культурно-розважального центру не лише заповнить прогалину в міському середовищі. Буде створено арену із можливістю проведення великих турнірів та фестивалів. Також передбачаються розваги для фанатів і виникнення додаткових сервісних послуг: медіацентру для споживачів змісту та розваги із можливостями для спокою і пошуком нових знайомств. Основні аспекти актуальності проектування кіберспротивної арени: • Швидкість будівництва. Завдяки сучасним технологіям будівництва можна здійснювати реалізацію інноваційних проектів у короткі строки – що є надзвичайно важливим у контексті стрімкого розвитку цифрової індустрії. Використання монолітних залізобетонних конструкцій та модульних рішення сприяють оперативності виконанню проекту завдяки передбаченій логістиці об’єкта. • Інклюзивність. Арена проєктується з урахуванням принципів створення безбар’єрного середовища доступу для всіх користувачів: людей з обмеженими можливостями, відвідувачів із дітьми та представників різних соціальних груп. Створення комфортного та доступного простору не є простою задачею - це невід’ємна частина концепційного проекту. • Інтеграція соціальних потреб. У проекті передбачено не лише розважальні функціональності, але й освітні та комунікативні можливості для задоволення соціальних потреб користувачів. Комплекс включають приміщення для тренувань і відпочинку, а також приміщення для проведення лекцій і майстер-класів з метою привернення широкого кола аудиторії - від професійних спортсменів до студентів та початківців і фанатів. Мета роботи — розробка концепції кіберспортивної арени у Львові, яка б відповідала сучасним вимогам функціональності, доступності та естетики, забезпечуючи повноцінну інфраструктуру для розвитку кіберспорту та формування нового соціокультурного простору в межах міста. Об’єкт наукового дослідження — архітектурно-планувальні та функціональні особливості створення спеціалізованих споруд для кіберспорту в урбанізованому середовищі України, з урахуванням новітніх технологій, суспільних запитів та принципів сталого розвитку.

In the twenty-first century, esports has become a global phenomenon, transforming from a hobby into a large industry worth millions of dollars. Competitions in favorite computer games gather thousands of spectators around the world in arenas and millions in front of computer or smartphone screens. Ukraine is not left out of this trend either - Ukrainian esports players have become part of leading international teams and the interest of viewers in these competitions is constantly growing. As a cultural, educational, and tourist center of Western Ukraine, Lviv has favorable conditions for the development of innovative infrastructure. The planning of the new cultural and entertainment center will not only fill a gap in the urban environment. An arena with the capacity to host major tournaments and festivals will be created. Entertainment for fans and the emergence of additional services are also envisioned: a media center for content consumers and entertainment with opportunities for relaxation and new acquaintances. The main aspects of the relevance of designing a cyber arena • Speed of construction. Thanks to modern construction technologies, it is possible to implement innovative projects in a short time - which is extremely important in the context of the rapid development of the digital industry. The use of lightweight prefabricated structures and modular solutions contribute to the efficiency of project implementation due to the provided logistics of the facility. • Inclusivity. The arena is being designed taking into account the principles of creating a barrier-free access environment for all users: people with disabilities, visitors with children, and representatives of various social groups. Creating a comfortable and accessible space is not a simple task - it is an integral part of the conceptual design. • Integration of social needs. The project provides not only entertainment functionality, but also educational and communication opportunities to meet the social needs of users. The complex includes facilities for training and recreation, as well as rooms for lectures and master classes to attract a wide range of audiences - from professional athletes to students and beginners and fans. The purpose of the work is to develop a concept for an esports arena in Lviv that would meet modern requirements for functionality, accessibility, and aesthetics, providing a full-fledged infrastructure for the development of esports and the formation of a new socio-cultural space within the city. The object of scientific research is the architectural, planning, and functional features of creating specialized facilities for esports in the urbanized environment of Ukraine, taking into account the latest technologies, public demands, and principles of sustainable development.
Project of an arena for e-sports on Stryiska Street in Lviv
Keywords: 6.191.00.00