Limitations in fatigue strength evaluation of the web-flange connection of steel runway beams – a review - Самчук, Р. А.; Хміль, Р. Є.; Samchuk, Roman; Khmil, Roman (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
У цьому дослідженні розглядається сучасний стан досліджень та обмеження щодо міцності на втому з'єднань стінки та фланців у сталевих балках підкранового шляху мостових кранів. У ньому оцінюються ключові фактори, що впливають на міцність на втому, включаючи поведінку напруження-деформації, класифікації надрізів та різні конфігурації стінки та фланців (зварні, прокатані, комбіновані). Дослідження підкреслює необхідність точної оцінки довговічності на втому, особливо для нових та старих конструкцій, побудованих за спрощеними стандартами. Ключові результати показують вплив класифікацій надрізів та взаємодії напружень, спричинених силами згину, розтягу та стиску. Дослідження має на меті вдосконалити методи розрахунку, пропонуючи рекомендації щодо вдосконалення методів перевірки втоми, а також оцінюючи ефективність конфігурацій з'єднань у досягненні бажаної довговічності на втому. Практичні наслідки вказують на підвищення довговічності сталевих балок підкранового шляху завдяки кращому прогнозуванню довговічності на втому та аналізу локалізованих напружень.

This study reviews the current state of research and limitations on the fatigue strength of web-flange connections in steel runway beams for overhead cranes. It evaluates key factors influencing fatigue strength, including stress-strain behavior, notch classifications, and various web-flange configurations (welded, rolled, combined). The research stresses the need for accurate fatigue life assessments, particularly for both new and older structures built with simplified standards. Key findings show the impact of notch classifications and stress interactions due to bending, tensile, and compressive forces. The study aims to improve calculation methods, offering recommendations for refining fatigue verification techniques, and assesses connection configurations' effectiveness in achieving desired fatigue life. The practical implications point to increased steel crane runway beams' durability through better fatigue life prediction and localized stress analysis.
Обмеження в оцінці втомної міцності з’єднання полички та стінки сталевих підкранових балок – огляд
Keywords: з’єднання полички та стінки; підкранові балки; втомна міцність; НДС; довговічність; тріщиноутворення; web-flange connection; runway beams; fatigue strength; stress-strain state; durability; crack formation