Причини та форми корупційної взаємодії у сфері освіти - Шульган, Ірина; Shulhan, Iryna (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
Проблема корупції є важливою для багатьох країн, оскільки саме корупція підриває довіру до уряду, порушує засади верховенства права та законності і призводить до соціально-економічної нерівності у державі. Корупційні прояви спостерігаються у різних сферах життя суспільства. Подолання корупції в освітньому середовищі є вкрай актуальною проблемою, оскільки корупція несумісна з основною метою освіти – навчати і спонукати молодь до правильної громадянської позиції, патріотизму, поваги до законів і прав людини. У статті простежено зв’язок корупції із суспільною неосвіченістю, відсутністю громадянської активності, толерантності та глобальної ввічливості. Встановлено, що на формування та утвердження у суспільстві засади нетерпимості до корупції впливає насамперед правовий нігілізм, який проявляється у критичному ставленні до права як форми організації життя в державі. Акцентовано увагу на винятковій важливості правового виховання молоді, зокрема у дусі нетерпимості до будь-яких проявів корупції. Зазначено, що причини корупції в Україні мають історичну зумовленість та характеризуються глибоким проникненням корупції у сферу побутового життя суспільства. Проаналізовано причини корупції в освітній сфері, які відображають індивідуальні фактори поширення корупції у закладах вищої освіти. Досліджено основні моделі корупційних практик в освіті. Підсумовано, що найістотнішою перешкодою у викоріненні корупції в освіті є зацікавленість та прийнятність її існування як з боку представників викладацького складу закладів освіти, так і здобувачів освіти усіх рівнів. Дотримання вимог наукової та педагогічної сумлінності в освітній діяльності, а також уникнення дій під впливом приватного інтересу має стати засадою освітнього процесу в Україні.

The problem of corruption is important for many countries because corruption undermines trust in the government, violates the rule of law and leads to socio-economic inequality in the country. In different spheres of society, manifestations of corruption can be observed. Overcoming corruption in the educational environment is an extremely urgent problem since corruption is incompatible with the main purpose of education – to educate and encourage young people to the correct civic position, patriotism, respect for laws and human rights. The link between corruption and the ignorance of the public, the lack of civic engagement, tolerance and global courtesy is traced in the article. It is established that the formation and consolidation in society of the principles of intolerance to corruption are primarily influenced by legal nihilism, which manifests itself in a critical attitude to law as a form of organisation of life in the State. Attention is focused on the exceptional importance of legal education of young people, in particular in the spirit of intolerance to any manifestations of of corruption. It is noted that the causes of corruption in Ukraine are historical and are characterised by a deep penetration of corruption into the sphere of everyday life of society. into the everyday life of society. The article analyses the causes of corruption in the educational sector, which reflect individual factors of corruption in higher education institutions. The main models of corruption practices in education are investigated. It is concluded that the most significant obstacle to the eradication of corruption in education is the interest and acceptance of its existence both on the part of representatives of the teaching staff of educational institutions and students of all levels. Compliance with the requirements of scientific and pedagogical integrity in educational activities, as well as the avoidance of actions influenced by private interests should become the basis of the educational process in Ukraine.
Causes and forms of corruption in education
Keywords: корупція; причини виникнення корупції; корупційні ризики; освіта; приватний інтерес; неправомірна вигода; corruption; causes of corruption; corruption risks; education; private interest; unlawful benefit; 328.185; 37