Дизайн інтер'єру Львівського геріатричного пансіонату на вул. Медової Печери, 71 - Рубель, Вероніка Юріївна; Rubel, Veronika Yuriivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У дипломній кваліфікаційній роботі було вивчено і засвоєно питання якісного, комфортного, естетично привабливого, безпечного та ергономічного простору для людей похилого віку, для подальшої розробки дизайну інтер’єру геріатричного пансіонату. Об’єктом проектування є заклад Львівського геріатричного пансіонату, що розташований на вул. Медової Печери, 71. У роботі проаналізована українська та іноземна література за темою проектування, вивчено типологію, особливості функціонування, сучасні ергономічні, психологічні, соціальні, естетичні, гігієнічні, фізіологічні вимоги до простору. Основною метою даної роботи є актуалізація соціальних будинків для людей, що не можуть самостійно дбати про себе, розробка функціонально обґрунтованого та естетично привабливого простору для позитивного впливу на психологічні якості людей пенсійного віку. У першому розділі бакалаврської записки були визначені історичні зміни форм закладів такого типу, підібрана потрібна стилістика та бажані стилі, відібрані основні аспекти у формувальні помешкання, яке сприятиме психологічному та фізичному комфорту мешканців, з урахуванням усіх їхніх потреб. У другому розділі записки було проведено аналіз функціонального, територіального та архітектурного контексту об’єкта, а саме Львівського геріатричного пансіонату. Було вивчено переваги та недоліки існуючої будівлі, виявлено потенціал для подальшого удосконалення функціонального простору. Просторим особливостям першого поверху пансіонату було приділено особливо увагу, на ньому зосереджено усі проєктні рішення. 7 У третьому розділі записки розкрито авторську концепцію дизайну інтер’єру з урахуванням естетичних, ергономічних, соціальних та інклюзивних вимог до геріатричних установ. Було запропоновано функціональне зонування та предметно-просторове рішення, що й передбачає створення комфортного середовища для життя мешканців різного рівня мобільності. Дипломний проєкт передбачає використання натуральних матеріалів, теплого колористичного рішення, біофільних матеріалів та тактильно комфортних текстур. Окрему увагу було приділено організації систем освітлення та навігації у просторі, адаптації меблів та технічних рішень, розроблених під потреби осіб із когнітивними порушеннями. У четвертому розділі дипломної записки здійснено кошторисну оцінку проєктних рішень відповідно до чинних нормативних документів ДСТУ. Наведено обґрунтовану калькуляцію вартості будівельних та оздоблювальних робіт, закупівлі обладнання. Результатом дипломної роботи є дизайн-проєкт інтер’єру геріатричного пансіонату, що відповідає усім сучасним соціальним викликам і потребам людей похилого віку, сприяє їхній психологічній стабільності та соціалізації, забезпечує гідний рівень побутового середовища.

In the diploma qualification work, the issue of high-quality, comfortable, aesthetically attractive, safe and ergonomic space for the elderly was studied and mastered, for further development of the interior design of a geriatric boarding house. The design object is the Lviv Geriatric Boarding House, located at 71 Medovaya Pechera Street. The thesis analyzes Ukrainian and foreign literature on the topic of interior design for geriatric facilities. It examines the typology and functional features of such institutions, as well as modern ergonomic, psychological, social, aesthetic, hygienic, and physiological requirements for interior spaces. The main objective of this work is to highlight the relevance of social housing for people who are unable to care for themselves independently, and to develop a functionally justified and aesthetically appealing environment that has a positive impact on the psychological well-being of elderly individuals. In the first chapter of the bachelor's thesis, historical changes in the forms of such institutions were analyzed. Appropriate stylistic directions and preferred interior styles were selected, and the key aspects for creating a living space that promotes psychological and physical comfort for residents—taking into account all of their needs—were identified. The second section of the paper analyzes the functional, territorial and architectural context of the facility, namely the Lviv Geriatric Nursing Home. The advantages and disadvantages of the existing building were studied, and the potential for further improvement of the functional space was identified. Special attention was paid to the spacious features of the first floor of the nursing home, and all design solutions were focused on it. 9 The third section of the note reveals the author's concept of interior design, taking into account aesthetic, ergonomic, social, and inclusive requirements for geriatric institutions. A functional zoning and object-spatial solution were proposed, which involves creating a comfortable environment for residents of different mobility levels. The diploma project involves the use of natural materials, warm colors, biophilic materials, and tactilely comfortable textures. Particular attention was paid to the organization of lighting and space navigation systems, the adaptation of furniture and technical solutions designed to meet the needs of people with cognitive disabilities. The fourth section of the thesis provides an estimate of the design solutions in accordance with the current DSTU regulations. A reasonable calculation of the cost of construction and finishing works, as well as the purchase of equipment, is provided. The result of the thesis is a design project for the interior of a geriatric nursing home that meets all modern social challenges and needs of the elderly, promotes their psychological stability and socialization, and provides a decent level of living environment.
Interior design of the Lviv geriatric boarding house at 71 Medovoi Pechery Street
Keywords: 6.022.03.03; геріатричний пансіонат; інтер’єр; інклюзивність; ергономіка; комфорт; зонування; біофільний дизайн; geriatric boarding house; interior; inclusiveness; ergonomics; comfort; zoning; biophilic design