Способи компенсації “сортової невизначеності” декількометричних вологомірів - Голуб, К. Ю.; Заболотний, О. В. (Видавництво Львівської політехніки, 2015)
Проаналізовано способи компенсації “ сортової невизначеності” вимірювань діелькометричними вологомірами з використанням тестових методів. Для кожного способу перевірено розрахункові вирази на інваріантність до зміни початкової діелектричної проникності речовини із застосуванням повної формули Вінера. На підставі отриманих даних зроблено висновок про можливість компенсації “ сортової невизначеності” кожним із розглянутих способів та забезпечення збіжності отриманих результатів розрахунку вологості з дійсними значеннями. In the article, the analysis of methods of “uncertainty of substance type” compensation of measurements by capacitive moisture meters with the use of test methods is carried out. For each method, the check of calculated expressions on invariance to change of substance initial dielectric permeability with application of the full Winer’s formula is carried out. On the basis of the obtained data, the conclusion is drawn about the possibility of “uncertainty of substance type” compensation for each of the considered methods and ensuring of the convergence of received moisture calculation results with the real values.
Keywords: вологість; формула Вінера; діелькометричний вологомір; тестовий метод; сортова невизначеність; moisture; capacitive moisture meter; test method; “uncertainty of substance type”; Winer’s formula