Проблема толерантності правоохоронців у сучасному мультикультурному суспільстві - Шай, Роман; Shai, Roman (Видавництво Львівської політехніки, 2020)
У статті розглядаються проблемні питання рівності, толерантності і недискримінації у правоохоронній діяльності, розкриваються особливості комунікації працівників правоохоронних органів в сучасному мультикультурному суспільстві. Визначено, що проблема комунікативної толерантності працівників правоохоронних органів нині є вкрай актуальною, позаяк це є необхідна риса, що визначає характер і специфіку взаємовідносин правоохоронця з оточенням, враховуючи його особистий досвід, інтереси, схильності, моделі поведінки та особливості спілкування. З’ясовано, що діяльність працівників Національної поліції в сучасному мультикультурному суспільстві передбачає налагодження ефективної комунікації та довірливих відносин з населенням, підвищення авторитету та позитивного іміджу поліції. Саме якість комунікації поліцейських з громадянами є одним з головних факторів ефективності діяльності правоохоронних органів. Реформування правоохоронних органів України є одним із найважливіших кроків на шляху становлення демократичної держави, в якій пануватиме верховенство права. Їх ефективна діяльність стає необхідною умовою захисту конституційного ладу, забезпечення законності та правопорядку, дотримання прав і свобод людини та громадянина. Розбудова демократичної держави в Україні та докорінне реформування правоохоронних органів, закріплення партнерської моделі взаємовідносин правоохоронців та суспільства, забезпечення реальної громадської й особистої безпеки з особливою гостротою актуалізують питання щодо толерантності в стосунках між працівниками правоохоронних органів та громадянами.

The article deals with the problematic issues of equality, tolerance and non-discrimination in law enforcement activities, reveals the peculiarities of communication between law enforcement officials in a modern multicultural society. It is determined that the problem of communicative tolerance of law enforcement officials is very urgent nowadays, as it is a necessary feature that determines the nature and specificity of the law enforcement officer’s relations with others, taking into account his personal experience, interests, inclinations, behavior patterns and communication peculiarities. It has been found out that the activities of the National Police officers in a modern multicultural society imply the establishment of effective communication and trusting relations with the population, enhancement of the authority and positive image of the police. It is the quality of police communication with citizens that is one of the main factors in the effectiveness of law enforcement. Reforming Ukraine’s law enforcement agencies is one of the most important steps towards becoming a democratic state, dominated by the rule of law. Their effective activity becomes a prerequisite for the protection of the constitutional order, ensuring the rule of law and order, respect for the rights and freedoms of the individual and the citizen. Building a democratic state in Ukraine and thorough reforming of law enforcement agencies, consolidating the partnership model of law enforcement relations with society, ensuring real public and personal security with particular urgency raise the issue of tolerance in relations between law enforcement officials and citizens.
Problems of tolerance of law enforcers in modern multicultural society
Keywords: правоохоронна система; правоохоронні органи України; правоохоронці; толерантність; мультикультуралізм; комунікація; право; права і свободи людини та громадянина; law enforcement system; law enforcement agencies of Ukraine; law enforcement; tolerance; multiculturalism; communication; right; rights and freedoms of man and citizen; 321; 06.07