Дослідження способів контролю технічного стану систем охолодження тепловозних дизелів - Бачик, Владислав Віталійович; Bachyk, Vladyslav Vitaliiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Проблема економії палива є однією із традиційних та дуже важливих у сучасному локомотивобудуванні. Враховуючи, що у процесі експлуатації з різних причин ефективність роботи системи охолодження може знижуватися, що, у свою чергу, може призвести до перегріву дизеля, зниження надійності роботи та паливної економічності, важливим є дослідження способів контролю технічного стану систем охолодження. Проаналізовано вимоги конструктивного, енергетичного, технологічного та експлуатаційного характеру до систем охолодження тепловозів. Встановлено, що основними факторами оцінки технічного стану системи охолодження тепловоза є: температура, тиск, швидкість і витрата теплоносіїв. Здійснено структуризацію переліку робіт перед початком випробувань. Для комплексної оцінки технічного стану системи охолодження тепловоза запропоновано використовувати метод перепаду температури води в радіаторах, перепаду температури повітря та перепаду тиску охолоджувальної рідини. Як альтернативою при дослідженні технічного стану системи охолодження тепловозних дизелів може бути використано тепловізійний спосіб, із використанням тепловізора Testo 875i. Об’єкт дослідження – система охолодження тепловозних дизелів. Предмет дослідження – сучасні способи контролю технічного стану системи охолодження тепловозних дизелів. Мета дослідження – встановлення альтернативних способів контролю технічного стану систем охолодження тепловозних дизелів. За результатами цієї бакалаврської роботи виконано такі завдання: - проаналізовано вимоги конструктивного, енергетичного, технологічного та експлуатаційного характеру до систем охолодження тепловозів; - розглянуто конструктивні особливості систем охолодження тепловозів та схеми їх функціонування; - встановлено основні фактори оцінки технічного стану системи охолодження; - здійснено структуризацію переліку робіт перед початком випробувань; - запропоновано альтернативний спосіб дослідження технічного стану системи охолодження тепловозних дизелів.

The problem of fuel economy is one of the traditional and very important ones in modern locomotive construction. Considering that during operation, the efficiency of the cooling system may decrease for various reasons, which, in turn, may lead to diesel engine overheating, reduced reliability and fuel efficiency, it is important to study methods for monitoring the technical condition of cooling systems. The requirements of a constructive, energy, technological and operational nature for the cooling systems of diesel locomotives were analyzed. It was established that the main factors for assessing the technical condition of the cooling system of a diesel locomotive are: temperature, pressure, speed and coolant flow rate. The list of works before the start of the tests was structured. For a comprehensive assessment of the technical condition of the cooling system of a diesel locomotive, it was proposed to use the method of water temperature difference in radiators, air temperature difference and coolant pressure difference. As an alternative to studying the technical condition of the cooling system of diesel locomotives, a thermal imaging method can be used, using a thermal imager Testo 875i. The object of study is diesel locomotive cooling system. The subject of study is modern methods of monitoring the technical condition of the cooling system of diesel locomotives. The purpose of study is establishment of alternative methods of monitoring the technical condition of diesel locomotive cooling systems. Based on the results of this bachelor thesis, the following tasks were completed: - the requirements of a constructive, energy, technological and operational nature for the cooling systems of diesel locomotives were analyzed; - the design features of diesel locomotive cooling systems and their operating schemes are considered; - the main factors for assessing the technical condition of the cooling system have been established; - the list of works has been structured before the start of testing; - an alternative method for investigating the technical condition of the cooling system of diesel locomotives has been proposed. Key words: diesel locomotive, cooling system, radiator sections, pressure, temperature, air.
Study of ways to control the technical condition of diesel locomotive cooling systems
Keywords: 6.273.00.02; тепловоз; система охолодження; секції радіатора; тиск; температура; повітря