Домінанти розвитку університетської освіти у глобалізаційному суспільстві - Кучеренко, Н. В.; Kucherenko, N. V.; Кучеренко, Н. В. (Видавництво Львівської політехніки, 2019)
У статті визначено домінанти розвитку університетської освіти у глобалізаційному суспільстві. Акцентовано на тому, що університет повинен не лише продукувати певні ідеї, розвивати ті чи інші тенденції у науці, а, передусім, сприяти поступовому суспільному розвитку, повною мірою забезпечувати запити і потреби сучасної людини.Подолання традиційного сформованого масово-репродуктивного характеру розвитку вищої освіти полягає у виведенні її на особистісний рівень. Значну роль у цьому процесі відіграють законодавчі ініціативи про вищу освіту, покликані не лише формалізувати її основні положення, а й кардинально вплинути на її подальше становлення і європейський поступ. Основною домінантою виступає інновація – цілеспрямований пошук ідеї з метою розв’язання суперечностей, її освоєння відбувається шляхом апробації в формі освітнього (навчального) експерименту або пілотного впровадження. Інновації в університетській освіті є закономірним явищем, динамічним за характером і розвивальним за результатами, їх запровадження дозволяє вирішити суперечності між традиційною системою і потребами в якісно новій освіті.

The article defines the dominant elements of the development of universityeducation in a globalized society. The attention that the University should notonly produce some ideas to develop certain trends in science, and, above all, topromote the progressive social development, to fully ensure the requests andneeds of modern man. Overcoming the traditional prevailing mass-reproductivenature of the development of higher education is to bring it to a personal level. Asignificant role in this process is played by legislative initiatives on highereducation, designed not only to formalize its main provisions, but alsodramatically affect its formation and further European progress. The maindominant favor innovation – focused search for ideas to resolve thecontradictions of its development is done by testing in the form of education(training) experiment or pilot project. Innovation in university education areinevitable dynamic in nature and developing the results of their implementationcan solve the contradiction between the traditional system and the need for newquality education.

В статье определены доминанты развития университетского образования в глобализационном обществе. Акцентировано на том, что университет должен не только производить определенные идеи, развивать те или иные тенденции в науке, а, прежде всего, способствовать постепенному общественном развитии, в полной мере обеспечивать запросы и потребности современного человека. Преодоление традиционного сформированного массово-репродуктивного характера развития высшего образования заключается в выведении ее на личностный уровень. Значительную роль в этом процессе играют законодательные инициативы о высшем образовании, призваны не только формализовать ее основные положения, но и кардинально повлиять на ее дальнейшее становление и европейский прогресс. Основной доминантой выступает инновация - целенаправленный поиск идеи для решения противоречий, ее освоение происходит путем апробации в форме образовательного (учебного) эксперимента или пилотного внедрения. Инновации в университетском образовании является закономерным явлением, динамичным по характеру и развивающим по результатам их внедрения позволяет решить противоречия между традиционной системой и потребностями в качественно новой образовании.
Dominans for university education in globalization society
Доминанты развития университетского образования в глобализационным обществе
Keywords: університетська освіта; система вищої освіти; університет; заклад вищої освіти; Закон України «Про вищу освіту»; вища школа; реформування освіти в Україні; правове забезпечення; домінанти розвитку вищої освіти; university education; higher education system; university; institution of higher education; the Law of Ukraine; On Higher Education; High school; reforming education in Ukraine; legal support; dominantdevelopment; of higher education; университетское образование; система высшего образования; университет; учреждение высшего образования; Закон Украины «О высшем образовании»; высшая школа; реформирования образования в Украине; правовое обеспечение; доминанты развития высшего образования; 340.12