Маркетингова товарна політика ТОВ "КАМ’ЯНКА" - Шута, Марія Андріївна; Shuta, Mariia Andriivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Товарна політика компанії впливає на її розвиток, але при її формуванні враховуються маркетингова стратегія та господарська діяльність. Це означає, що вже виготовлений і запропонований покупцям певний товар розміщується в конкретних сегментах ринку і, відповідно, реалізується споживачам [1]. Стратегія маркетингової діяльності охоплює планування заходів, спрямованих на досягнення цілей компанії. Це включає визначення цільової аудиторії та її сегментацію, аналіз сильних сторін компанії і можливостей зовнішнього середовища, позиціонування наявних товарів і послуг, а також впровадження нових товарів і послуг на ринок [2]. Удосконалення маркетингової політики можна розділити на три основні етапи, кожен з яких має свій набір інструментів. Перший етап полягає у підготовці аналітичних даних, що дозволяють провести порівняння фактичного стану справ з поточною ситуацією на ринку, а також здійснити експертну оцінку потенціалу підприємства. Цей етап є надзвичайно важливим і вимагає ретельного вивчення та аналізу різноманітних даних і змінних, кожна з яких може істотно вплинути на загальну маркетингову стратегію [3]. Ще одним ключовим елементом маркетингової стратегії є комплексне застосування інформаційних технологій та даних. Це дозволяє проводити аналіз ринкової інформації та споживацької поведінки, що, у свою чергу, сприяє обґрунтованому формуванню рішень щодо маркетингової політики підприємства та просування товару. Для виробників крафтових товарів важливо включати до цієї стратегії аналіз продажів для виявлення найпопулярніших продуктів та можливих варіантів їх упаковки. Крім того, корисним є впровадження аналітики соціальних медіа для глибшого розуміння споживчих вподобань і поведінки. Важливим компонентом цієї стратегії також є підтримка комунікації з споживачами власних продуктів через соціальні медіа, електронну пошту, контент-маркетинг та інші форми взаємодії [4]. Структура маркетингової товарної політики складається з трьох основних компонентів: розробка товару, його обслуговування та зняття з виробництва. Розробка товару включає в себе створення нового унікального продукту або ж аналогічного чи модифікованого варіанту вже існуючого товару шляхом внесення змін у технологічні, екологічні, естетичні та інші параметри. Обслуговування товару чи послуг акцентує увагу на необхідності забезпечення стабільності та постійності характеристик продукту, що користується попитом і задовольняє потреби споживачів [5]. Об’єкт дослідження – теоретичні, методологічні та прикладні основи формування та реалізації маркетингової товарної політики. Предметом дослідження у роботі є процес управління маркетингом на підприємстві ТОВ «КАМ’ЯНКА». Метою роботи є теоретичне обґрунтування та формулювання практичних рекомендацій, спрямованих на вдосконалення маркетингової політики продукту ТОВ «КАМ’ЯНКА». Результати дослідження. Сучасний стан українського ринку відзначається високим рівнем конкуренції, що вимагає постійної оптимізації маркетингової стратегії товарів через вивчення ринкового середовища, визначення розташування підприємства та його конкурентних переваг. У зв'язку з цим, підприємці опиняються перед викликом реалізації ефективної та якісної товарної політики, яка є багатогранною і ґрунтується на детальному аналізі та дослідженнях. В умовах сучасного бізнесу роль товарної політики набуває ще більшої ваги, оскільки споживачі все більше зосереджуються на якості продукту, бренді, упаковці та обслуговуванні, а також збільшуються темпи виходу нових товарів і товарів-субститутів. Товарна політика є складовою теоретичного й практичного арсеналу маркетингових інструментів, які потребують грамотного управління. Це передбачає планування товарної та асортиментної політики, здатної задовольнити потреби споживачів і забезпечити прибуток виробникові. Наукова новизна отриманих результатів полягає у визначенні стратегічних пріоритетів у формуванні маркетингової політики продукції харчової промисловості. Суть виконаної роботи та висновків полягає у забезпеченні можливості використання запропонованих пропозицій з щодо удосконалення товарної політики підприємства у сфері харчової промисловості.

The company's product policy influences its development, but its formation takes into account the marketing strategy and economic activity. This means that a certain product, already manufactured and offered to buyers, is placed in specific market segments and, accordingly, sold to consumers [1]. Marketing strategy involves planning activities aimed at achieving the company's goals. This includes defining the target audience and its segmentation, analyzing the company's strengths and opportunities in the external environment, positioning existing products and services, and introducing new products and services to the market [2]. Improving marketing policy can be divided into three main stages, each of which has its own set of tools. The first stage is the preparation of analytical data that allows you to compare the actual state of affairs with the current situation on the market, as well as to carry out an expert assessment of the potential of the enterprise. This stage is extremely important and requires careful study and analysis of various data and variables, each of which can significantly affect the overall marketing strategy [3]. Another key element of a marketing strategy is the integrated use of information technology and data. This allows for the analysis of market information and consumer behavior, which, in turn, contributes to the informed formation of decisions regarding the marketing policy of the enterprise and the promotion of the product. For manufacturers of craft goods, it is important to include in this strategy an analysis of sales to identify the most popular products and possible options for their packaging. In addition, it is useful to implement social media analytics for a deeper understanding of consumer preferences and behavior. An important component of this strategy is also supporting communication with consumers of their own products through social media, email, content marketing and other forms of interaction[4]. The structure of the marketing product policy consists of three main components: product development, its maintenance and withdrawal from production. Product development includes the creation of a new unique product or a similar or modified version of an existing product by making changes to technological, environmental, aesthetic and other parameters. Maintenance of the product or service focuses on the need to ensure the stability and constancy of the characteristics of the product that is in demand and meets the needs of consumers [5]. The object of research is theoretical, methodological and applied foundations of the formation and implementation of marketing product policy. The subject of the study There is a marketing management process at the enterprise "KAM'YANKA" LLC. The purpose of the work is a theoretical justification and formulation of practical recommendations aimed at improving the marketing policy of the product of LLC "KAM'YANKA". Research results. The current state of the Ukrainian market is characterized by a high level of competition, which requires constant optimization of the marketing strategy of goods through the study of the market environment, determination of the location of the enterprise and its competitive advantages. In this regard, entrepreneurs are faced with the challenge of implementing an effective and high-quality product policy, which is multifaceted and based on detailed analysis and research. In modern business, the role of product policy is becoming even more important, as consumers increasingly focus on product quality, brand, packaging, and service, and the pace of new product and substitute product launches increases. Product policy is a component of the theoretical and practical arsenal of marketing tools that require competent management. This involves planning a product and assortment policy that can satisfy consumer needs and ensure profit for the manufacturer. The scientific novelty of the results obtained lies in determining strategic priorities in the formation of marketing policy for food industry products. The essence of the work performed and the conclusions drawn is to ensure the possibility of using the proposed proposals to improve the product policy of the enterprise in the food industry.
Marketing product policy at KAMIANKA Ltd
Keywords: 6.075.00.00; маркетингова товарна політика; продукт; асортимент; продукт номенклатура; макросередовище; мікросередовище; abc аналіз; bcg аналіз; marketing product policy; product; assortment; product nomenclature; macroenvironment; microenvironment; abc analysis; bcg analysis