Оптимальні коди на векторних комбінаторних конфігураціях - Різник, В. В. (Видавництво Львівської політехніки, 2015)
Розглянуто концепцію оптимізації систем кодування на основі векторних комбінаторних конфігурацій, а саме моделей на ідеальних векторних кільцях. Більше того, оптимізація втілена у ці моделі. Метою є поліпшення якісних показників багатовимірних векторних інформаційних технологій і обчислювальних систем стосовно прискорення опрацювання та пересилання векторних даних з автоматичним виправленням помилок і захисту даних від несанкціонованого доступу на основі використання властивостей різноманітності багатовимірних комбінаторних конфігурацій та теорії скінченних циклічних груп. Розглянуті деякі проблеми комп’ютерної інженерії та інформаційних технологій, які стосуються використання математичних методів оптимізації систем на основі дво- й багатовимірних комбінаторних конфігурацій (tD-ІКВ). Особливій увазі підлягають представлення двовимірних ІКВ у вигляді векторних циклічних груп та їхніх численних ізоморфних перетворень з використанням теоретичного зв’язку цих математичних моделей із загальновідомою теорією циклічних різницевих множин. Наведено приклад оптимальної системи кодування двовимірних векторів за двома координатними осями двовимірної сітки, яка покриває поверхню тора. Показана можливість проектування високоефективних систем оптимальних монолітних векторних кодів, які забезпечують кодування даних з використанням комбінаторної оптимізації. Наведено визначення кільцевих монолітних векторних кодів, таких як оптимальний числовий кільцевий код, оптимальний двовимірний кільцевий код, а також оптимальний багатовимірний кільцевий код. Ці методи проектування дають змогу формувати оптимальні дво- і багатовимірні системи кодування векторів з меншим числом кодових комбінацій, ніж у звичайних системах без зменшення потужності коду та погіршення решти робочих характеристик системи при забезпеченні їх високої корегувальної спроможності. Concept of coding systems optimizations based on vector combinatorial configurations (the Ideal Vector Rings models), with the optimization being embedded in the underlying combinatorial models, is regarded in this paper. This paper is aimed at improving the qualitative indices of multidimensional vector data information technologies and computer systems with respect to transmission speed of vector data with automatic error correction, and data security using a variety of multidimensional combinatorial configuration and finite cyclic group theory. Some problems of computer engineering and information technologies which deal with profitable use of mathematical methods for optimization of coding systems based on the two-and multidimensional Ideal Ring Bundles (tD-IRB)s are regarded with special attention being paid to interpretations of multidimensional Ideal Ring Bundles as vector cyclic groups and its numerous isomorphic transformations using theoretical relation of the mathematical models with reference to the well-known cyclic difference sets theory. The possibility for design of high performance systems of the optimal monolithic vector coding systems which provide vector data coding in torus frame of reference using combinatorial optimization is shown. It is proved that the proposed techniques provide design of high performance vector data coding and control systems using combinatorial optimization. Definitions of the Ring Monolithic Vector Codes are given such as Numerical Optimum Ring Code, Two-dimensional Optimum Ring Code and Multidimensional Optimum Ring Code. These design techniques make it possible to configure optimal two- and multidimensional vector coding systems using fewer code combinations in the system, while maintaining or improving on code size and the other significant operating characteristics using high speed corrected coding possibility of the system.
Keywords: кодування векторних даних; комбінаторна конфігурація; тороїдна циклічна група; ідеальна кільцева в’язанка; оптимізація; захист інформації; швидкість пересилання даних; vector data coding; combinatorial configuration; torus cyclic group; Ideal Ring Bundle; optimization; security; transmission speed