Dynamical behavior of predator–prey model with non-smooth prey harvesting - Мезіані, Т.; Мохдеб, Н.; Meziani, T.; Mohdeb, N. (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
Метою цієї роботи є дослідження динаміки нової моделі “хижак–жертва”, де вид жертви підкоряється закону логістичного зростання та піддається негладкому перемиканню здобичі: коли щільність жертви нижча значення перемикання – швидкість здобування жертви є лінійною, в іншому випадку – швидкість здобування постійна. Описано рівноваги запропонованої системи та досліджено обмеженість її розв’язків. Обговорюється існування періодичних розв’язків, показано появу двох граничних циклів: нестійкого внутрішнього граничного циклу та стійкого зовнішнього. Оскільки значення параметрів змінюються, для моделі виявляється декілька видів біфуркацій, таких як транскритична, сідло–вузлова та Хопфа. Накінець для підтвердження отриманих теоретичних результатів подано декілька чисельних прикладів моделі.

The objective of the current paper is to investigate the dynamics of a new predator–prey model, where the prey species obeys the law of logistic growth and is subjected to a non-smooth switched harvest: when the density of the prey is below a switched value, the harvest has a linear rate. Otherwise, the harvesting rate is constant. The equilibria of the proposed system are described, and the boundedness of its solutions is examined. We discuss the existence of periodic solutions; we show the appearance of two limit cycles, an unstable inner limit cycle and a stable outer one. As the values of the model parameters vary, several kinds of bifurcation for the model are detected, such as transcritical, saddle–node, and Hopf bifurcations. Finally, some numerical examples of the model are performed to confirm the theoretical results obtained.
Динамічна поведінка моделі “хижак–жертва” з неплавним здобуванням жертви
Keywords: модель “хижак–жертва”; перемикання здобування; стійкість; біфуркація; граничний цикл; predator–prey model; switched harvest; stability; bifurcation; limit cycle