Демократичні принципи бюджетного процесу: міжнародний досвід та українські реалії - Дмитренко, Е. С.; Dmytrenko, E. S.; Дмитренко, Э. С. (Видавництво Львівської політехніки, 2019)
У статті розглянуто сутність демократичних принципів бюджетного процесу – прозорості та публічності. З’ясовано особливості їх реалізації в Україні шляхом аналізу бюджетного законодавства України та наукових джерел. Окремо проаналізовано основні міжнародні стандарти забезпечення прозорості і підзвітності використання публічних коштів та реалізації права на інформацію. Акцентовано увагу на проблемах дотримання демократичних принципів бюджетного процесу в Україні та запропоновано деякі шляхи їх вирішення.

The article discusses the essence of democratic principles of the budget process – transparency and publicity. The peculiarities of their realization in Ukraine are analyzed by means of analysis of budgetary legislation of Ukraine and scientific sources. Separate analysis of the main international standards for ensuring transparency and accountability for the use of public funds and the realization of the right to information. The attention is focused on the problems of observance of democratic principles of the budget process in Ukraine and some ways of their solution are proposed.

В статье рассмотрена сущность демократических принципов бюджетного процесса – прозрачности и публичности. Выяснены особенности их реализации в Украине путем анализа бюджетного законодательства Украины и научных источников. Отдельно проанализированы основные международные стандарты обеспечения прозрачности и подотчетности использования публичных средств и реализации права на информацию. Акцентировано внимание на проблемах соблюдения демократических принципов бюджетного процесса в Украине и предложены некоторые пути их решения.
Democratic principles of the budget process: international experience and ukrainian realities
Демократические принципы бюджетного процесса: международный опыт и украинские реалии
Keywords: принцип прозорості бюджетного процесу; принцип публічності бюджетного процесу; бюджетна та фіскальна прозорість; доступність інформації про бюджет; the principle of transparency of the budget process; the principle of publicity of the budget process; budget and fiscal transparency; availability of information about the budget; принцип прозрачности бюджетного процесса; принцип публичности бюджетного процесса; бюджетная и фискальная прозрачность; доступность информации о бюджете; 347.73