Природно-правове регулювання суспільних відносин в період соціальної аномії - Романова, Альона; Romanova, Alona (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
З’ясовано, що перехідний стан розвитку суспільства завжди характеризується нестабільністю в усіх сферах життєдіяльності людей. Соціальні зміни можуть бути як негативними, так і позитивними, адже суспільство – це живий організм, який має оновлюватися, розвиватися, змінюватися. Важливо, щоб саме аномічні стани, кризово-перехідні переходили у стабільні, оновлені соціально-правові взаємовідносини між членами соціуму в межах державного поля, а не заглиблювалися в кризовий занепад. Наголошено, що за умов аномічного стану розвитку суспільства особливої ваги набувають норми природного права, які не дають змоги суспільству перейти на рівень неправового розвитку, доки не будуть сформовані та оновлені правові норми, що зможуть повноцінно врегулювати суспільні відносини. Кожне суспільство на певному етапі свого розвитку переживає кризові періоди, що характеризуються не лише соціальною нестабільністю, а й занепадом і руйнацією морально-правових орієнтирів та ціннісних стандартів. Зазначено, що суспільна аномія – це досить небезпечний стан, який може перерости в масові заворушення, страйки, мітинги і революції, коли норми і приписи держави ігноруються, а в гіршому разі – порушуються через те, що громадяни вважають недієвими. Це може призвести до поширення конформістської поведінки. В контексті регулювання поведінки людини в суспільстві неможливо та і не варто строго розмежовувати норми моралі, етики, духовні, канонічні і природно-правові норми, адже ці норми взаємопов’язані і визнають неприпустимість порушення норм позитивного права. Акцентовано увагу на тому, що аномічні стани характерні для будь-якого суспільства на певному етапі його розвитку, здебільшого як кризово-перехідні. Природно-правові норми підтримують правомірне функціонування соціуму через визнання особою цінності норм моралі, духовних та етичних норм, що дає змогу уникнути деформованого світосприйняття та неправомірної поведінки. Природно-правове регулювання суспільних відносин в період соціальної аномії може виступати стимулятором правомірної поведінки людини, активуючи ціннісні орієнтири особи.

It was found that the transitional state of the development of society is always characterized by instability in all spheres of people’s life. Social changes can be both negative and positive, because society is a living organism that must update, develop, and change. It is important that anomic, crisistransitional states turn into stable, updated socio-legal relations between members of society within the state field, and not go into crisis decline. It is emphasized that under the conditions of an anomic state of development of society, the norms of natural law acquire special importance, which do not allow society to move to the level of illegal development, until legal norms that can fully regulate social relations are formed and updated. Every society at a certain stage of its development experiences crisis periods characterized not only by social instability, but also by the decline and destruction of moral and legal guidelines and value standards. It is noted that social anomie is a rather dangerous state that can develop into mass riots, strikes, rallies and revolutions, when the norms and prescriptions of the state are ignored, and in the worst case, they are violated due to what citizens consider ineffective. This can lead to the spread of conformist behavior. In the context of the regulation of human behavior in society, it is impossible, and it is not necessary, to strictly distinguish the norms of morality, ethics, spiritual, canonical and natural law norms, because these norms are interconnected and recognize the inadmissibility of violating the norms of positive law. Attention is focused on the fact that anomic states are characteristic of any society at a certain stage of its development, mostly as crisis-transitional states. Natural law norms support the lawful functioning of society through the recognition by a person of the value of moral, spiritual and ethical norms, which allows avoiding a deformed worldview and improper behavior. Natural law regulation of social relations in the period of social anomie can act as a stimulator of lawful human behavior, activating the value orientations of a person.
Natural-legal regulation of social relations in the period of social anomy
Keywords: природне право; соціальна аномія; суспільство; права людини; ціннісно-правові орієнтири; natural law; social anomie; society; human rights; value-legal guidelines; 340.12