Charakterystyka zastosowania metodologii SMED na przykładzie drukarni - Pawłyszyn, I.; Hadaś, Ł.; Stachowiak, A. (Видавництво Львівської політехніки, 2014)
Висвітлено дослідження щодо реальної ситуації, пов'язаної з переоснащенням друкарні в контексті методології SMED. Представлено пропозиції щодо скорочення часу на переоснащення аналізованої компанії, беручи до уваги чотири основні етапи SMED. Крім того, на основі трьох складових чинників, а саме: коефіцієнта продуктивності, доступності та якості, визначено загальну ефективність обладнання (OEE) як основного критерію вдосконалення процесів. У дослідженні, окрім напрямів удосконалення, зосереджено увагу на необхідності участі у цьому процесі всіх працівників підприємства, а також підкреслено необхідність стандартизації розроблених методів роботи. Celem badań zawartych w opracowaniu jest przedstawienie rzeczywistego przebiegu zdarzeń towarzyszących przezbrojeniu maszyny roboczej w drukarni w kontekście metodologii SMED. W dalszym ciągu zaprezentowano propozycje zmian w myśl skrócenia czasu poświęcanego na przezbrojenia w analizowanym przedsiębiorstwie, biorąc pod uwagę cztery podstawowe etapy SMED. Ponadto na podstawie trzech składowych współczynników, a mianowicie: współczynnika wydajności, dostępności oraz jakości, wyznaczono całkowitą efektywność wyposażenia (OEE) będącej kluczowym miernikiem doskonalenia procesów. Badania, oprócz wskazania kierunków poprawy, zarówno koncentrują uwagę na potrzebie zaangażowania w proces poprawy wszystkich pracowników organizacji, jak też uwidaczniają potrzebę zestandaryzowania wypracowanych metod pracy.
Характеристика використання методології SMED на прикладі друкарні
Keywords: методологія SMED; виробничий цикл; Kaizen; ефективність обладнання; metodologia SMED; cykl produkcyjny; Kaizen; efektywność wyposażenia