Адаптивний дизайн зони паркінгу для укриття ТРЦ King Cross Leopolis у с. Сокільники, вул. Стрийська, 30 - Чепинець, Софія; Chepynets, Sofiia (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Дипломний проект передбачає адаптацію частини простору паркінгу ТРЦ King Cross у м. Львів в укриття. У роботі досліджується роль адаптивного дизайну в створенні укриттів, які забезпечують не лише фізичну безпеку, а й сприяють зниженню психоемоційного напруження серед населення в умовах війни. Тому метою проекту стало створення безпечного, функціонального, інклюзивного та психоемоційного комфортного простору для тимчасового перебування людей у разі тривоги та надзвичайних ситуацій. У першому розділ було проведено аналіз світових та вітчизняних аналогів. У другому розділі проаналізовано вихідну ситуацію та досліджено вимоги до формування укриттів та їх ергономічні особливості згідно з нормами. У третьому розділі приділено увагу доступності простору для людей з інвалідністю, функціональному зонуванню та естетичному оформленню укриття. У ньому, також, було описано стилістичні особливості та спроектовано авторські елементи інтер’єру. Четвертий розділ містить розрахунок вартості роботи по облаштуванню укриття, враховуючи меблі та авторську розробку. Загалом, проект створений з елементами української етно-стилістики у поєднанні з сучасним мінімалізмом, що створює теплу атмосферу та забезпечує комфортне перебування великої кількості людей. Досвід показує, що ефективне укриття має бути не лише захисною спорудою, а й простором, що підтримує психологічну стійкість, відчуття контролю, гідності та людяності.

The diploma project involves adapting part of the parking lot of the King Cross shopping mall in Lviv into a shelter. The work explores the role of adaptive design in creating shelters that provide not only physical safety, but also help reduce psycho-emotional stress among the population in wartime. Therefore, the goal of the project was to create a safe, functional, inclusive and psycho-emotionally comfortable space for people to temporarily stay in case of anxiety and emergencies. The first section analyzed global and domestic analogues. The second section analyzed the initial situation and investigated the requirements for the formation of shelters and their ergonomic features in accordance with the standards. The third section paid attention to the accessibility of space for people with disabilities, functional zoning and aesthetic design of the shelter. It also described stylistic features and designed original interior elements. The fourth section contains a calculation of the cost of work on arranging the shelter, taking into account furniture and original design. Overall, the project is created with elements of Ukrainian ethno-stylistics combined with modern minimalism, which creates a warm atmosphere and ensures a comfortable stay for a large number of people. Experience shows that an effective shelter should be not only a protective structure, but also a space that supports psychological stability, a sense of control, dignity and humanity.
Adaptive design of the parking area for the shelter at King Cross Leopolis Shopping Mall in Sokilnyky village, 30 Stryiska St.
Keywords: 6.022.03.03; укриття; адаптивний дизайн; психоемоційний стан; ергономіка; етно-стилістика; shelter; adaptive design; psycho-emotional state; ergonomics; ethno-stylism