Маркетингові рішення підприємств роздрібної торгівлі на прикладі магазину "Все від одної дрібниці" - Задра, Олена Богданівна; Zadra, Olena Bohdanivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У сучасних умовах ринкової економіки, що характеризується високою конкуренцією та швидкими змінами вподобань споживачів, ефективні маркетингові рішення відіграють ключову роль у забезпеченні конкурентоспроможності підприємств роздрібної торгівлі. Магазин “Все від одної дрібниці”, який спеціалізується на широкому асортименті товарів повсякденного попиту за доступними цінами, є прикладом підприємства, що активно застосовує маркетингові інструменти для залучення та утримання клієнтів. Актуальність теми зумовлена необхідністю адаптації до мінливих ринкових умов, впровадження сучасних маркетингових рішень та використання інноваційних підходів для підвищення ефективності діяльності. Об’єктом дослідження є магазин “Все від однієї дрібниці” – роздрібне підприємство, що пропонує широкий асортимент товарів повсякденного попиту. Предметом дослідження є маркетингова діяльність магазину “Все від однієї дрібниці”, а також можливості застосування маркетингових інструментів для покращення ринкових позицій та підвищення прибутковості. Метою дослідження є теоретичне узагальнення та практичне застосування інструментів маркетингу у діяльності магазину “Все від однієї дрібниці” з розробкою рекомендацій щодо вдосконалення його маркетингових рішень на ринку роздрібної торгівлі. Результати дослідження. У бакалаврській роботі ідентифіковано та узагальнено концепцію маркетингу, у тому числі маркетингу в роздрібній торгівлі [2; 3]. Структуровано маркетинг-мікс підприємства і досліджено функції кожної складової. Виявлено чинники формування конкурентних переваг та досліджено вплив чинників маркетингового середовища на діяльність підприємств роздрібної торгівлі [5]. Досліджено сутність маркетингу в роздрібній торгівлі [2; 3]. Проаналізовано 5 популярні технології у сфері роздрібної торгівлі та інноваційні маркетингові рішення [1; 4]. Аналіз вітчизняного ринку роздрібної торгівлі демонструє суттєві структурні зрушення в галузі, детерміновані економічними чинниками, глобалізаційними процесами та трансформацією споживчих орієнтацій при збереженні галуззю адаптаційного потенціалу в умовах нестабільності воєнного часу [1; 3]. За результатами SWOT-аналізу виявлено, що магазин "Все від одної дрібниці" демонструє стабільні фінансові показники та сильні конкурентні переваги, проте для подальшого розвитку критично важливим є створення відділу маркетингу та посилення цифрової присутності для протидії зростаючій конкуренції та економічним викликам. Проведене маркетингове дослідження дозволило оцінити специфіку цільової аудиторії та сформувати комплексні маркетингові рішення, що дозволяють адаптуватися до сучасних тенденцій ринку та зміцнювати лояльність клієнтів. Згідно з результатами ABC-аналізу асортименту магазину “Все від одної дрібниці” проведено оптимізацію асортиментної структури магазину та розроблено маркетингові рішення з метою максимізації доходів. Регулярні маркетингові дослідження попиту, сезонності та конкурентів дозволять пристосувати комплекс маркетингу магазину “Все від одної дрібниці” для забезпечення стабільного зростання прибутковості.

In today's market economy, characterized by high competition and rapid changes in consumer preferences, effective marketing solutions play a key role in ensuring the competitiveness of retail enterprises. The store "Everything from One Little Thing", which specializes in a wide range of everyday goods at affordable prices, is an example of an enterprise that actively uses marketing tools to attract and retain customers. The relevance of the topic is due to the need to adapt to changing market conditions, implement modern marketing solutions and use innovative approaches to increase the efficiency of activities. Goal of research. The aim of this work is the store "Everything from One Little Thing" - a retail enterprise that offers a wide range of everyday goods. Study object. The subject of the study is the marketing activities of the store "Everything from One Little Thing", as well as the possibilities of using marketing tools to improve market positions and increase profitability. Scope of research. The object of the study is the theoretical generalization and practical application of marketing tools in the activities of the store “Everything from One Little Thing” with the development of recommendations for improving its marketing solutions in the retail market. The research findings. In the bachelor's thesis, the concept of marketing, including marketing in retail trade, is identified and generalized [2; 3]. The marketing mix of the enterprise is structured and the functions of each component are studied. The factors of competitive advantage formation are identified and the influence of marketing environment factors on the activities of retail enterprises is studied [5]. The essence of marketing in retail trade is studied [2; 3]. Popular technologies in the field of retail trade and innovative marketing solutions are analyzed [1; 4]. Analysis of the Ukrainian retail market states significant structural shifts in the industry, determined by economic factors, globalization processes and transformation 8 of consumer orientations while maintaining the industry's adaptive potential in the conditions of wartime instability [1; 3]. According to the results of the SWOT analysis, it was found that the store "Everything from One Little Thing" demonstrates stable financial indicators and strong competitive advantages, however, for further development, it is critically important to create a marketing department and strengthen the digital presence to counteract growing competition and economic challenges. The conducted marketing research made it possible to assess the specifics of the target audience and form comprehensive marketing solutions that allow adapting to modern market trends and strengthening customer loyalty. According to the results of the ABC analysis of the assortment of the store "Everything from One Little Thing", the assortment structure of the store was optimized and marketing solutions were developed to maximize revenues. Regular marketing research of demand, seasonality and competitors will allow you to adjust the marketing complex of the “Everything from a Little Thing” store to ensure stable growth in profitability.
Marketing solutions for retail enterprises on the example of the "Everything From One Little Thing" store
Keywords: 6.075.00.00; маркетингова діяльність; ринок роздрібної торгівлі; комплекс маркетингу; маркетингові рішення у сфері роздрібної торгівлі; ABC-аналіз асортименту; marketing activities; retail market; marketing complex; marketing solutions in the retail sector; ABC-analysis of the assortment