Квінтесенція інформаційної безпеки кіберфізичної системи - Дудикевич, В. Б.; Микитин, Г. В.; Ребець, А. І.; Dudykevych, Valeriy; Mykytyn, Galyna; Rebets, Andrii (Видавництво Львівської політехніки, 2018)
Подано квінтесенцію інформаційної безпеки (ІБ) кіберфізичних систем (КФС), яка: розгорнута на рівні парадигми та концепції побудови багаторівневої комплексної системи безпеки (КСБ) КФС і універсальної платформи КСБ у просторі “загрози – профілі – інструментарій”; реалізована у частині інтегральної моделі КСБ кіберфізичної системи “iPhone – Wi-Fi, Bluetooth – давачі” та криптографічного захисту безпровідного комунікаційного середовища КФС на основі блокового шифрування даних за алгоритмом “Калина”. Використання такого базового підходу до забезпечення ІБ КФС дасть змогу створити високоефективні технології інформаційної безпеки як кожного з сегментів КФС – кібернетичного простору (КП), комунікаційного середовища (КС), фізичного простору (ФП), так і трирівневої структури загалом.

The quintessence of an information security (IS) of cyber-physical systems (CPS) was presented, which is deployed on the level of complex security system (CSS) creation paradigm and conception as well as the CSS universal platform in the field “threats – profiles – tools”; it is also implemented in the part of CSS integral model of cyber-physical system “iPhone – WiFi, Bluetooth – sensors” and cryptographic protection of CPS wireless communication environment based on block data encryption of algorithm “Kalyna”. Use of such basic approach and three-level CPS will allow creating of high effective information security technologies of each CPS segments – cyberspace (CS), communication environment (CE), physical space (PS) as well as the whole three-level structure.
The quintessence of information security of a cyber-physical system
Keywords: інформаційна безпека; кіберфізична система; парадигма; концепція; універсальна платформа; інтегральна модель; криптографічний захист; information security; cyber-physical system; paradigm; concept; universal platform; integrated model; cryptographic protection; 004.056