Legal principles of regulating the land management mechanism in land resource management - Грещук, Галина; Hreshchuk, Halyna (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
Сьогодні економічні відносини в сфері землекористування потребують наявності дієвого інструменту для забезпечення екологічно безпечного та економічно ефективного використання земель у сільськогосподарському виробництві. Оскільки земля, відповідно до Конституції України, визначена основним національним багатством народу та перебуває під особливою охороною держави, виникає необхідність охорони та відновлення земель сільськогосподарського призначення, що є першочерговим завданням для забезпечення сталого розвитку країни. Сучасні земельні відносини в сільськогосподарській галузі є об’єктом постійних дискусій під час реалізації аграрної політики держави, що породжує низку проблемних питань які потребують негайного вирішення. Внаслідок здійснення неефективної земельної реформи з’явилась низка соціо-еколого-економічних проблем у сфері сільськогосподарського землекористування, які спричинили дисбаланс у розвитку сільських територій. Тому необхідною умовою для забезпечення ефективності прийняття управлінських рішень в сільськогосподарській галузі є формування технічних, економічних і правових передумов оцінювання стану земельних ресурсів, організації та планування їх раціонального використання і охорони, що реалізуються завдяки функціонуванню системи землеустрою. Проте через низку причин та суперечностей ефективність сучасної системи землеустрою залишається невисокою. Землевпорядний механізм у загальній системі управління земельними ресурсами необхідний для ефективного використання земель сільськогосподарського призначення, інвестиційного і продуктивного потенціалу землі в сільській місцевості, створення умов для підвищення соціального рівня, перетворення її на потужний чинник економічного зростання. Розглянуто та згруповано основні функції, визначено роль землевпорядного механізму в системі управління земельними ресурсами.

Today, economic relations in the field of land use require the presence of an effective tool to ensure environmentally safe and economically efficient use of land in agricultural production. Considering that the land, according to the Constitution of Ukraine, is defined as the main national wealth of the people and is under special protection of the state, there is a need to protect and restore agricultural lands, which is a priority task in the process of ensuring sustainable development of the country. Modern land relations in the agricultural sector are the subject of constant discussions in the process of implementing the state’s agrarian policy, which generates a number of problematic issues that require immediate resolution. As a result of carrying out an ineffective land reform, a number of socio-ecological-economic problems have arisen in the field of agricultural land use, which have caused an imbalance in the development of rural areas. Therefore, a necessary condition for ensuring the effectiveness of management decisions in the agricultural sector is the formation of technical, economic and legal prerequisites for assessing the state of land resources, organizing and planning their rational use and protection, which are implemented through the functioning of the land management system. However, due to a number of reasons and contradictions, the effectiveness of the modern land management system remains low. The land management mechanism in the general system of land resource management for the effective use of agricultural land, investment and productive potential of land in rural areas, creating conditions for increasing social, transforming it into a powerful factor of economic growth. The main functions and role of the land management mechanism in the land resource management system have been considered and grouped.
Правові засади регулювання землевпорядного механізму в управлінні земельними ресурсами
Keywords: землевпорядний механізм; землекористування; землі сільськогосподарського призначення; функції; методи; land management mechanism; land use; agricultural land; functions; methods; 332.2