Удосконалення роботи вантажної станції У у зв’язку зі зміною режиму роботи вантажного району станції - Пилипів, Тарас Орестович; Pylypiv, Taras Orestovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Вантажна станція У – проміжна, наскрізна, поздовжнього типу, за обсягами роботи, що виконується, віднесена до II класу. До станції У примикає дві під’їзні колії, одна з яких обслуговуються станційним маневровим локомотивом, інша – власним маневровим локомотивом - цілодобово. Але в основному робота станції У відбувається на вантажному районі, де здійснюються операції з розвантаження та завантаження тарно-пакувальних, довгомірних вантажів, а також універсальних контейнерів. При заданих обсягах вантажної роботи на станції У вантажний район здійснює операції із розвантаження і завантаження вагонів цілодобово. Удосконалення роботи вантажної станції У полягає в переході на фіксований в часі (з 8-00 до 18-00 год) режим роботи вантажного району. Для обох варіантів побудовано графічні моделі роботи станції та визначено показники за варіантами. Аналіз розрахованих показників доводить, що при переході на денний режим роботи вантажного району ст.Увант майже не відбувається збільшення середнього простою місцевого вагону та простою під однією вантажною операцією. При цьому заслуговують особливої уваги інші показники, а саме показники використання станційного маневрового локомотива. Необхідна кількість зменшується, а продуктивність збільшується. Це дає можливість реалізувати задані обсяги вантажної роботи при роботі вантажного району в денний період, що означає значне скорочення штату таких працівників як оператори СТЦ, складачі та агенти комерційні, а значить, приносить значну економію фонду оплати праці. Крім того, у перспективі, можна розглянути варіант обслуговування ст.Увант маневровим 4 локомотивом в режимі «диспетчерського», що є напрацьованою практикою при обслуговування малодіяльних проміжних станцій. Удосконалити роботу ст.Увант вдалося за рахунок покращення окремих елементів технології, скоротивши, в першу чергу, простій місцевих вагонів під операціями накопичення. Технологія обслуговування п/к №1 і №2 не зазнає змін. За даних умов, зміна режиму роботи ВР ст.Увант буде мати значний економічний ефект за рахунок значного скорочення фонду оплати праці. Мета роботи: удосконалення місцевої роботи вантажної станції після зміни режиму роботи вантажного району. У результаті проведених досліджень було побудовано два добових плани-графіки, визначено основні показники роботи станції та виконано їх порівняння. Результати роботи можуть бути використані на станціях АТ УЗ для покращення окремих елементів технології її роботи.

The freight station U is an intermediate, through, longitudinal type, classified as class II by the volume of work performed. Two access tracks adjoin the station U, one of which is serviced by the station's shunting locomotive, the other by its own shunting locomotive - around the clock. But mainly the work of the station U takes place in the freight area, where operations are carried out for unloading and loading of packaged, long-length cargo, as well as universal containers. With a given volume of freight work at the station U, the freight area carries out operations for unloading and loading of wagons around the clock. Improving the operation of the cargo station U consists in switching to a fixed-time (from 8:00 to 18:00) mode of operation of the cargo area. Graphic models of the station operation were built for both options and indicators were determined for the options. Analysis of the calculated indicators proves that when switching to a daytime mode of operation of the cargo area of VR the Uvant station, there is almost no increase in the average downtime of a local car and downtime under one cargo operation. At the same time, other indicators deserve special attention, namely the indicators of the use of the station shunting locomotive. The required number decreases, and productivity increases. This makes it possible to implement the specified volumes of cargo work when the cargo area operates during the daytime, which means a significant reduction in the staff of such employees as STC operators, stackers and commercial agents, and therefore brings significant savings to the payroll. In addition, in the future, it is possible to consider the option of servicing the Uvant station with a shunting locomotive in the "dispatcher" mode, which is a proven practice when servicing low-activity intermediate stations. 6 The work of the Uvant station was improved by improving individual elements of the technology, reducing, first of all, the downtime of local cars during accumulation operations. The technology of servicing substations No. 1 and No. 2 will not change. Under these conditions, changing the operating mode of the Uvant station's VR will have a significant economic effect due to a significant reduction in the payroll. The purpose of the work: improving the local operation of the freight station after changing the operating mode of the freight area. As a result of the research, two daily schedules were built, the main indicators of the station's operation were determined and their comparison was performed. The results of the work can be used at the stations of JSC UZ to improve individual elements of its operation technology.
Improvement of the operation of freight station U due to changes in the operating mode of the freight zone of the station
Keywords: 6.275.02.04; – контейнер; контейнерний майданчик; вантажна станція; вагонопотік; вантажопотік; витяжна колія; місцевий вагон; товарна контора; агент комерційний; черговий по станції; технічний огляд; вантажний район; комерційний огляд; козловий кран; мостовий кран; вантажний район; складач поїздів; – container; container yard; freight station; wagon flow; freight flow; haulage track; local wagon; freight office; commercial agent; station duty officer; technical inspection; freight area; commercial inspection; gantry crane; bridge crane; freight area; train stacker