Модель цифрової системи комутації вузла телекомунікаційної мережі - Волочій, Богдан; Матічин, Олександр; Озірковський, Леонід; Стецюк, Сергій; Улибін, Денис (Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2004)
Охарактеризовано процес розробки математичної моделі цифрової системи комутації ЄС-11 з протоколом міжстанційної сигналізації DSS-1 у вигляді марковського випадкового процесу. Розробляючи модель, використано оригінальну технологію моделювання, яка передбачає формування структурно-автоматної моделі як формалізоване подання об’єкта дослідження і автоматизацію побудови графа станів і переходів. Сформована структурно-автоматна модель і розроблений програмний модуль забезпечують отримання показників ефективності цифрової системи комутації Наведено результати ілюстративного дослідження. This article presents the process of development of the mathematical model of the digital commutation system ES-11 with the interoffice signaling protocol DSS-1 in the form of Markovian random process. For development of the model an original modeling technology was used providing for forming of the structural-automatic model as formalized representation of the object, and automation of building of the state and transition graph. The formed structural-automatic model and the developed program module ensure receiving of efficiency indices of the interoffice signaling system. The results of the demonstrative investigation are also presented.