Спосіб високоточного геометричного нівелювання зі штучною зміною горизонту нівеліра - Пилип'юк, Р.; Пилип'юк, Р.; Кондур, М.; Прокопович, Є.; Стефанишин, О. (Видавництво Львівської політехніки, 2011)
Розглянуто можливість високоточного геометричного нівелювання короткими променями при двох горизонтах нівеліра без безпосередньої зміни висоти самого приладу, за рахунок зміни відліку за рейкою за допомогою спеціальної металевої намагніченої циліндричної пластини. Встановлено, що запропонований спосіб нівелювання не тільки зберігає високу точність визначення перевищень, але і скорочує час роботи станції на 20-30 %. Расссмотрено возможность высокоточного геметрического нивелирования короткими лучами при двух горизонтах инструмента без непосредственного изменения высоты самого нивелира, путем изменения отсчета по рейке при помощи специальной металлической намагниченной цилиндрической пластины. Установлено, что предлагаемый метод нивелирования не только сохраняет высокую точность определения превышений, но и позволяет сократиь время работы на станции на 20-30 %. Possibility of carrying out of high-precision geometrical levelling is considered by short ray at two horizons plummet without carrying out of direct change of height of the level, by readout change on levelling staff by means of a special metal magnetised cylindrical plate. It is established, that the offered method of levelling not only keeps high accuracy of definition elevation, but also allows to reduce an operating time to stations on 20–30 %.
Метод высокоточного геометрического нивелирования с искусственным изменением горизонта нивелира
Method of high-precision geometrical leveling with artificial change of a level horizon
Keywords: геометричне нівелювання; горизонт нівеліра; перевищення