Організація багатовимірного подання та аналізу інформації у реляційних базах даних - Кравець, Р. Б. (Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2003)
Author has formalized multidimensional data representation using the theory of relational databases (RDB). Main multidimensional data representation concepts – dimension and data hypercube – are described mathematically. Operations with data hypercube for information analytical processing in RDB are considered in the paper. These operations are realized using relational algebra operations. Формалізовано багатовимірне подання даних з використанням апарата теорії реляційних баз даних (РБД). Математично описано основні поняття багатовимірного подання даних – вимір та гіперкуб даних. Введено операції над гіперкубами даних, які дозволяють аналітично опрацювати інформацію, що зберігається в РБД. Для реалізації багатовимірного підходу в РБД операції над гіперкубами даних виражені операціями реляційної алгебри.