Концепція програмної платформи з вбудованою картою для пошуку нерухомості (житла орендарів) для довгострокової оренди - Щур, Б.; Церклевич, А.; Гудз, В.; Shchur, B.; Tserklevych, A.; Hudz, V. (Видавництво Львівської політехніки, 2025)
Мета дослідження – створення концепції програмної платформи для довгострокової оренди із вбудованою картою, сценарієм каліброваного пошуку в обидві сторони (орендодавець шукає орендаря і навпаки) та оптимі- зованим і спрощеним процесом створення шаблонізованих оголошень, що дає змогу стандартизувати та спрос- тити оброблення даних. Методика та основні результати. Виконано аналіз ринку платформ довготривалої оренди нерухомості та вивчення потреб користувачів, викладено основну ідею платформи, створено основні діаграми та прототип. Після цього сформовано план виконання роботи, після якого можна розпочинати реаліза- цію. Практична значущість та наукова новизна. Практична значущість та наукова новизна полягають у роз- робленні комплексного інноваційного підходу до цифрової трансформації ринку довгострокової оренди нерухо- мості. Платформа дасть змогу істотно зменшити час на пошук нерухомості / орендарів завдяки механізму глибо- кої фільтрації кожного аспекту оренди на основі попередньо заданих параметрів, враховуючи потреби як орен- дарів, так й орендодавців, вбудованій локалізації та активній інтеграції картографічних даних для прийняття обґрунтованих рішень щодо оренди. Попередні механізми можливі завдяки шаблонізованій стандартизованій системі створення оголошень, де кожен аспект оренди конфігурується за рахунок вибору серед наявних варіан- тів, що пришвидшує процес. Це дає змогу автоматизувати створення оголошення та зменшити інформаційний шум, забезпечуючи структурованість і порівнюваність даних. Завдяки тому, що кожен аспект оголошення конфі- гурується окремо, також є можливість застосувати кластерний аналіз до зібраних даних, що дає змогу здійснюва- ти прогнозування щодо розвитку ринку оренди нерухомості – зміни цін, попиту, тенденцій у різних регіонах – на основі зібраних структурованих даних. А це уможливлює застосування таких наукових новинок, як штучний інтелект для персоналізації пошуку орендної нерухомості / орендарів, який ґрунтуватиметься на зібраних сегме- нтованих даних. Це підвищить ефективність пошуку нерухомості для оренди / орендарів. Запропоновані вище наукові підходи сприяють підвищенню ефективності пошуку орендної нерухомості, зменшенню витрат часу для користувачів та покращенню аналітики ринку оренди.

Objective. Development of the concept of a software platform designed for long-term rentals with an embedded map, a calibrated bidirectional search mechanism (landlords searching for renters and vice versa), and an optimized, simplified process for creating standardized templates of advertisements to streamline and standardize data processing. Methodology and Key Results. The study included an analysis of the long-term real estate rental market platforms and an investigation of user needs. The primary concept of the platform was developed, including key diagrams and a prototype. A detailed implementation plan was outlined to serve as a roadmap for further development.Practical Significance and Scientific Novelty. The practical significance and scientific novelty lie in the development of a comprehensive and innovative approach to the digital transformation of the long-term rental market. The platform will significantly reduce the time required to search for rental properties or tenants through a deep filtering mechanism that evaluates each rental aspect based on predefined parameters. It considers the needs of both tenants and landlords, incorporates built-in localization, and actively integrates cartographic data to support well-informed rental decisions.These mechanisms are made possible by a templated, standardized system for creating rental listings, where each aspect of the rental process is configured by selecting from predefined options, thereby streamlining and accelerating the process. This approach automates listing creation, reduces information noise, and ensures data structuring and comparability. Additionally, because each listing aspect is configured separately, cluster analysis can be applied to the collected data. This enables market forecasting, including price changes, demand fluctuations, and regional rental trends, based on structured data insights. Furthermore, this creates an opportunity for the implementation of cutting-edge scientific advancements, such as artificial intelligence, to personalize rental property and tenant searches based on segmented data. This will enhance the efficiency of the rental search process for both landlords and tenants. The proposed scientific approaches contribute to increasing the effectiveness of rental property searches, reducing users' time expenditures, and improving rental market analytics.
Concept of a software platform with an embedded map for searching real estate (housing / tenants) for long-term rentals
Keywords: оренда; пошук нерухомості; пошук орендарів; вебсайт; рекомендаційна система; орендарі; орендодавці; картографія; локалізація; UI/UX дизайн; шаблонізовані оголошення; фільтри пошуку; персоналіза- ція; штучний інтелект; кластеризація; Rental; real estate search; tenants search; website; recommendation system; landlords; tenants; cartography; localization; UI/UX design; templated advertisements; search filters; personalization; artificial intelligence; clustering; 528.44; 332.3