Аналіз штучних інтелектуальних агентів для систем електронного навчання - Юнчик, Валентина; Кунанець, Наталія Едуардівна; Пасічник, Володимир Володимирович; Федонюк, Анатолій; Yunchyk, Valentyna; Kunanets, Natalia; Pasichnyk, Volodymyr; Fedoniuk, Anatolii (Видавництво Львівської політехніки, 2021)
Проаналізовано ключові терміни та основні поняття агента. Наведено загальну класифікацію агентів, структуровану за представленням моделі зовнішнього середовища, за типом опрацювання інформації та за виконуваними функціями. Аналогічно проаналізовано класифікацію штучних агентів (інтелектуальні, рефлекторні, імпульсивні, трофічні). Наведено необхідні умови реалізації агентом певної поведінки, а також схему функціонування інтелектуального агента. Зазначено рівні знань, що відіграють ключову роль в архітектурі агента. Наведено функціональну схему агента, що навчається і працює порівняно незалежно, демонструючи гнучку поведінку. Показано, що функціональна схема реактивного агента зумовлює залежність від середовища. Детально описано властивості інтелектуального агента та подано структурну схему. Розглянуто різні варіанти архітектур агентів, зокрема архітектури агентів на основі нейромереж. Продемонстровано організацію взаємодії рівнів у багаторівневій архітектурі агента. Значну увагу приділено Will-архітектурі та InteRRaP-архітектурі агентів. Розглянуто багаторівневу архітектуру для автономного агента машини Тьюринга.

The key terms and basic concepts of the agent are analyzed. The structured general classification of agents according to the representation of the model of the external environment, by the type of processing information and by the functions performed is given. The classification of artificial agents (intellectual, reflex, impulsive, trophic) also is s analyzed. The necessary conditions for the implementation of a certain behavior by the agent are given, as well as the scheme of functioning of the intelligent agent. The levels of knowledge that play a key role in the architecture of the agent are indicated. The functional diagram of a learning agent that works relatively independently, demonstrating flexible behavior. It is discussed that the functional scheme of the reactive agent determines the dependence on the environment. The properties of the intelligent agent are described in detail and the block diagram is indicated. Various variants of agent architectures, in particular neural network agent architectures, are considered. The organization of level interaction in the multilevel agent architecture is proposed. Considerable attention is paid to the Will-architecture and InteRRaParchitecture of agents. A multilevel architecture for an autonomous agent of a Turing machine is considered.
Analysis of artificial intellectual agents for e-learning systems
Keywords: агент; інтелектуальний агент; класифікація агентів; багаторівнева архітектура; agent; intellectual agent; classification of agents; multilevel architecture; 004.838