Iнформаційна система зберігання особистої інформації з використанням OpenСV - Анішин, Павло Юрійович; Anishyn, Pavlo Yuriiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2023)
У сучасному світі значення інформаційних технологій невпинно зростає, що має значний вплив на різні аспекти життя, зокрема ідентифікацію та безпеку. Традиційні методи аутентифікації, такі як паролі, виявляються все більш вразливими до зловживань та кібератак. Це зумовлює потребу у розробці нових, більш надійних методів ідентифікації особи. Дослідження спрямоване на розробку інформаційної системи зберігання особистої інформації з використанням технологій розпізнавання облич на базі OpenCV, що є особливо актуальним у контексті зростаючих вимог до безпеки та зручності доступу до даних. Система передбачає підвищення рівня безпеки та спрощення процесів доступу до конфіденційної інформації. Використання розпізнавання облич дозволяє забезпечити швидку і точну ідентифікацію користувачів, мінімізуючи ризики, пов'язані з викраденням або втратою паролів. Така система також сприяє підвищенню зручності для користувачів, дозволяючи їм уникнути необхідності запам'ятовувати складні паролі або носити з собою додаткові ідентифікаційні засоби. Метою дослідження є розробка та впровадження ефективної системи для забезпечення безпеки та зручності доступу до особистих даних. В ході роботи досліджено методи обробки зображень, алгоритми машинного навчання, збереження та захисту даних, а також розроблено інтуїтивно зрозумілий інтерфейс користувача. Об'єкт дослідження. Об'єктом дослідження є інформаційна система зберігання особистої інформації, що використовує технології комп'ютерного зору та штучного інтелекту. Предмет дослідження. Предметом дослідження є процеси та технології розпізнавання облич і їх інтеграція в інформаційні системи для аутентифікації користувачів. Особлива увага приділена використанню бібліотеки OpenCV для реалізації алгоритмів комп'ютерного зору. Практичне значення розробленої системи полягає у підвищенні рівня безпеки та зручності доступу до особистих даних, забезпеченні надійної аутентифікації користувачів без використання паролів, що можуть бути вразливими до зловживань.

In today's world, the importance of information technology is constantly growing, which has a significant impact on various aspects of life, in particular, identification and security. Traditional authentication methods, such as passwords, are increasingly vulnerable to abuse and cyber-attacks. This necessitates the development of new, more reliable methods of personal identification. The research is aimed at developing an information system for storing personal information using facial recognition technologies based on OpenCV, which is especially relevant in the context of growing requirements for security and ease of access to data. The system ensures an increase in the level of security and simplification of access processes to confidential information. The use of facial recognition allows for fast and accurate identification of users, minimizing the risks associated with theft or loss of passwords. Such a system also increases convenience for users, allowing them to avoid the need to remember complex passwords or carry additional means of identification. The research method is the development and implementation of an effective system for ensuring the security and ease of access to personal data. In the course of the work, image processing methods, machine learning algorithms, data storage and protection were investigated, and an intuitive user interface was developed. Object of study. The object of the study is an information system for storing personal information that uses computer imaging and artificial intelligence technologies. Subject of study. The subject of the research is processes and technologies of identity recognition and their integration into information systems of user authentication. Particular attention is paid to the use of the OpenCV library for the implementation of computer vision algorithms. The practical value of the developed system reduces the increased level of security and convenience of access to personal data, provides reliable authentication of users without using passwords that can be vulnerable to abuse.
Information system for storing personal information using OpenСV
Keywords: 6.126.00.01; розпізнавання облич; інформаційна система; OpenCV; комп'ютерний зір; аутентифікація; безпека даних; штучний інтелект; обробка зображень. Перелік використаних джерел: 1. Rajalingappaa Shanmugamani. (2018). Deep Learning for Computer Vision: Expert techniques to train advanced neural networks. URL: https://books.google.com.br/books?id=6tRJDwAAQBAJ&hl=ru&source=gbs_book_other_versions (дата звернення: 29.04.2024). 2. Richard Szeliski. (2022). Computer Vision: Algorithms and Applications. URL: https://szeliski.org/Book/ (дата звернення: 28.04.2024); face recognition; information system; OpenCV; computer vision; authentication; data security; artificial intelligence; image processing. List of used sources: 1. Rajalingappaa Shanmugamani. (2018). Deep Learning for Computer Vision: Expert Methods for Training Advanced Neural Networks. URL: https://books.google.com.br/books?id=6tRJDwAAQBAJ&hl=ru&source=gbs_book_other_versions (access date: 04.29.2024). 2. Richard Selisky. (2022). Computer vision: algorithms and applications. URL: https://szeliski.org/Book/ (access date: 04.28.2024)