Алгоритм управління економним енергоспоживанням розумного будинку - Ільницький, Р. В.; Карпа, Р. І.; Ilnytskyi, R.; Karpa, R. (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
Досліджено систему “Розумний дім” на основі розроблення системи мінімізації енергоспоживання для розумного будинку та на основі різних протоколів бездротового зв’язку. Розглянуто побудову системи моніторингу та управління будинком на основі новітнього протоколу Bluetooth Low-Energy з використанням сучасних технологій. Запропоновано пристрій для моніторингу та керування електроприладами, який є елементом цієї системи. Запропонована архітектура має переваги над іншими системами: надійність, продуктивність, простота розгортання та управління. Система є гнучкою, вона уможливлює вибір режимів роботи (автоматичний або ручний) та зміну різних налаштувань, які впливають на роботу алгоритму оптимізації. У статті наведено приклади роботи системи в різних режимах та за різних значень налаштувань алгоритму, що складається із сервера, розгорнутого на персональному комп’ютері, та двох розроблених прототипів пристроїв моніторингу та управління.

This work is devoted to the study of Smart Home systems based on the development of an energy optimization system for a smart home and based on various wireless communication protocols. The paper considers the construction of a home monitoring and control system based on the latest Bluetooth Low-Energy protocol using modern technologies. A device for monitoring and controlling electrical appliances, which is an element of this system, is proposed. The proposed architecture has advantages over other existing systems: reliability, performance, ease of deployment, and management. The system is flexible due to the possibility of selecting operating modes (automatic or manual) and changing various settings that affect the operation of the optimization algorithm. The paper presents examples of the system operation in different modes and at different values of the algorithm settings, consisting of a server deployed on a personal computer and two developed monitoring and control device prototypes.
A computerized energy management system for smart home
Keywords: розумний дім; оптимізація енергоспоживання; моніторинг та керування електроприладами; розумні розетки; Bluetooth low energy; smart home; energy consumption optimization; monitoring and control of electrical appliances; smart sockets; Bluetooth low energy; 004.6; 004.9