Метод розв’язування рівняння руху рідини змінної маси для напірних трубопроводів-збирачів - Чернюк, В. В. (Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2007)
Запропоновано розв’язок диференційного рівняння руху рідини змінної маси для напірних трубопроводів-збирачів (ТЗ) з дискретним приєднанням плинного середовища. Змінні величини вихідного рівняння виражено через напір, під дією якого струмені проникають у ТЗ, і через незалежну відстань. Отримані залежності дають змогу враховувати вплив значень параметрів трубопроводу, основного потоку та струменів, що приєднуються. Враховується зміна уздовж потоку законів гідравлічного опору. (Method of Solving the Equation of Variable Mass Fluid Flow in Enforced Collecting Pipelines) The solution of the differential equation of variable mass fluid flow for collecting pipelines (CPl) with discrete joining of the fluid is suggested. The variables of the initial equation are expressed in terms of the head (under which the jets flow into CPl) and in terms of the distance (as independent variable). The obtained relationships enable us to take into account the effect of variable values of pipeline parameters as well as parameters of the main stream and jets which flow inward. The change of hydraulic resistance laws along the stream is taken into account too.