Epoxy resins chemical modification by dibasic acids - Bashta, Bogdana; Astakhova, Olena; Shyshchak, Olena; Bratychak, Michael (Publishing House of Lviv Polytechnic National University, 2014)
Kinetic regularities of epoxy resins chemical modification by aliphatic and aromatic dibasic acids have been studied. The commercial dianic resins ED-20 and ED-24 were used as epoxy resins. Oxalic, malonic, succinic, sebacic, maleic, terephthalic and isophthalic acids were used as dibasic carboxylic acids. The effective rate constants and activation energies of the reactions between epoxy resin and acids by different nature have been calculated. The synthesis method for oligomers with epoxy and carboxy groups has been suggested. The structure of synthesized oligomers was confirmed by chemical analyses and IR-spectroscopy. В роботі вивчено кінетичні закономірності хімічного модифікування епоксидних смол аліфатичними та ароматичними двохосновними кислотами. Як епоксидні смоли використовували промислові діанові смоли марок ЕД-20 та ЕД-24. В якості двохосновних карбонових кислот були використані наступні: щавлева кислота, малонова кислота, бурштинова кислота, себацинова кислота, малеїнова кислота, терефталева кислота та ізофталева кислота. Розраховані ефективні константи швидкостей реакцій та енергії активації між епоксидною смолою та різними за природою кислотами. Запропоновано методи синтезу олігомерів, що містять епоксидні і карбоксильні групи. Структура синтезованих олігомерів підтверджена хімічними та ІЧ спектроскопічними методами досліджень.
Хімічне модифікування епоксидних смол двохосновними кислотами
Keywords: epoxy resin; carboxylic acid; kinetic investigations; effective rate constant; activation energy; IR-spectroscopy; епоксидна смола; карбонова кислота; кінетичні дослідження; ефективна константа швидкості реакції; енергія активації; ІЧ спектроскопія