Онлайнові медіа: тренди та стратегії позиціонування в соціальних мережах - Герасименко, Лілія Володимирівна; Herasymenko, Liliia Volodymyrivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2025)
Об’єкт дослідження полягає в онлайнових медіа як ключових комунікаторах цифрової епохи. Предмет дослідження охоплює стратегії самопрезентації та позиціонування медіа у соціальних мережах, а також особливості формування і зміцнення цифрового медіабренду. Мета роботи полягає у визначенні результативних підходів до просування інтернет-видань та в аналізі їхніх стратегій взаємодії з аудиторією у соціальних мережах. Для досягнення мети сформульовано такі завдання: розкрити теоретичні засади розвитку онлайнових медіа та їхню роль у цифровій комунікаційній екосистемі; визначити сутність і специфіку реклами та просування у соціальних мережах; проаналізувати інструменти та формати медійного просування; дослідити українські та міжнародні кейси ефективної взаємодії медіа й соціальних платформ; охарактеризувати застосування колаборацій, партнерств і мерчу у побудові бренду онлайнових медіа; визначити інноваційні стратегії розвитку українських медіа в умовах цифрової конкуренції. Методологічну основу дослідження становлять положення теорії масових комунікацій, мережевого суспільства, медіаекології, бренд-комунікації та цифрового маркетингу. Методи дослідження: порівняльний, системний, узагальнювальний, контент-аналіз, кейс-метод, аналітичний і описовий, а також елементи емпіричного спостереження за діяльністю українських медіа у соціальних мережах. Наукова новизна полягає в інтегрованому аналізі стратегій позиціонування онлайнових українських медіа, у поєднанні еволюції рекламних підходів, зміни поведінки аудиторії та механізмів формування цифрової ідентичності медіабрендів. Практичне значення полягає у можливості застосування результатів роботи в діяльності редакцій, комунікаційних агенцій, digital-відділів та освітніх програм. Отримані висновки можуть бути використані як практичні рекомендації для оптимізації роботи медіа в соціальних мережах, розвитку візуальної ідентичності та впровадження інноваційних партнерських стратегій.позиціонування, медіабренд, цифровий маркетинг, стратегія комунікації, аудиторія.

The object of research is online media as key communicators of the digital age. The subject of the study covers strategies for self-presentation and positioning of media in social networks, as well as the peculiarities of forming and strengthening a digital media brand. The purpose of the work is to identify effective approaches to promoting online publications and to analyze their strategies for interacting with audiences on social networks. To achieve this goal, the following tasks have been formulated: to reveal the theoretical foundations of the development of online media and their role in the digital communication ecosystem; to determine the essence and specifics of advertising and promotion on social networks; to analyze the tools and formats of media promotion; to study Ukrainian and international cases of effective interaction between media and social platforms; to characterize the use of collaborations, partnerships, and merchandising in building an online media brand; to identify innovative strategies for the development of Ukrainian media in the context of digital competition. The methodological basis of the study is formed by the provisions of the theory of mass communications, network society, media ecology, brand communication, and digital marketing. Research methods: comparative, systematic, generalizing, content analysis, case method, analytical and descriptive, as well as elements of empirical observation of Ukrainian media activity on social networks. The scientific novelty lies in the integrated analysis of the positioning strategies of Ukrainian online media, combining the evolution of advertising approaches, changes in audience behavior, and mechanisms for forming the digital identity of media brands. The practical significance lies in the possibility of applying the results of the work in the activities of editorial offices, communication agencies, digital departments, and educational programs. The conclusions can be used as practical recommendations for optimizing the work of media on social networks, developing visual identity, and implementing innovative partnership strategies.
Online media: trends and positioning strategies in social networks
Keywords: 8.061.00.01; медіа; соціальні мережі; бренд; мерч; колаборація; media; social networks; brand; merchandise; collaboration; positioning; media brand; digital marketing; communication strategy; audience