Дослідження питання щодо підвищення експлуатаційної надійності залізничної колії при проведенні капітального ремонту - Чорній, Андрій Васильович; Chornii, Andrii Vasylovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню технічних і організаційних рішень, спрямованих на підвищення експлуатаційної надійності залізничної колії в процесі капітального ремонту. Об’єктом дослідження є електрифікована двоколійна ділянка Львівської залізниці, на якій спостерігається зниження технічного стану елементів верхньої будови колії. Об’єкт дослідження – залізнична колія яка підлягає капітальному ремонту. Предмет дослідження – технологічний процес капітального ремонту колії із підвищенням експлуатаційної надійності. Метою роботи є розробка та обґрунтування ефективного технологічного процесу капітального ремонту залізничної колії, що забезпечує покращення її технічного стану, підвищення безпеки руху поїздів і подовження міжремонтного ресурсу. У першому розділі проаналізовано теоретичні аспекти експлуатаційної надійності залізничної інфраструктури, охарактеризовано типові дефекти і причини зносу колійного полотна, а також систематизовано чинники, що впливають на терміни служби колії. У другому розділі розроблено покроковий технологічний процес капітального ремонту конкретної ділянки з урахуванням її конструктивних особливостей, обсягів зносу та вимог нормативної документації. Наведено графіки виконання підготовчих, основних і опоряджувальних робіт, визначено склад машин, механізмів і працівників, необхідних для їх реалізації. Особливу 5 увагу приділено застосуванню високопродуктивної техніки (ВПО-3000, RM-80, Unimat-08), що дозволяє мінімізувати час простою перегону. Третій розділ присвячений аналізу ризиків і охороні праці під час виконання робіт. Визначено небезпечні виробничі фактори, заходи з пожежної безпеки, інструкції щодо роботи під напругою та алгоритми дій у випадку аварійних ситуацій.

The qualification thesis is devoted to the study of technical and organizational solutions aimed at improving the operational reliability of railway track during capital repair. The object of the study is an electrified double-track section of the Lviv Railway, where a decrease in the technical condition of the superstructure elements is observed. Object of research: railway track subject to capital repair. Subject of research: technological process of capital track repair with improved operational reliability. Objective of the research: is to develop and substantiate an effective technological process for the capital repair of railway track that ensures improvement of its technical condition, enhanced traffic safety, and extended maintenance-free service life. 6 The first section analyzes theoretical aspects of operational reliability of railway infrastructure, describes typical defects and causes of track degradation, and systematizes the factors that influence the track’s service life. The second section presents a step-by-step technological process for capital repair of the selected track section, taking into account its design features, wear level, and regulatory requirements. Work schedules for preparatory, main, and finishing phases are provided, along with the composition of machinery, equipment, and personnel required. Particular attention is given to the use of high-performance track machines (VPO-3000, RM-80, Unimat-08), which help minimize track closure time. The third section focuses on occupational safety and risk analysis during track work. It identifies hazardous production factors, fire safety measures, instructions for working under high voltage, and emergency response protocols.
Study of improving the operational reliability of railway track during renewal
Keywords: 6.273.00.03; залізнична колія; капітальний ремонт; експлуатаційна надійність; технологічний процес; охорона праці; Львівська залізниця; railway track; capital repair; operational reliability; technological process; occupational safety; Lviv Railway