Забруднення ґрунтів в Україні: основні причини, наслідки та можливі рішення - Микитишин, Каріна Ігорівна; Mykytyshyn, Karina Ihorivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Петрушка К.І (керівник). Забруднення грунтів в Україні: основні причини, наслідки та можливі рішення. Бакалаврська кваліфікаційна робота. - Національний університет “Львівська політехніка”, Львів, 2025 рік. Розширена анотація Темпи деградації ґрунтів в Україні, зокрема, спричинені їх забрудненням, вже зараз класифікують як катастрофічні [1]. Сьогодні техногенно порушені екосистеми займають значні території в Україні та забруднюють прилеглі сільськогосподарські угіддя [2]. Аналіз типів забруднення грунтів в Україні, джерел надходження забруднюючих речовин в грунти, механізмів деградації грунтового покриву, спричинених його контамінацією, соціально-економічних і екологічних наслідків забруднення грунтового покриву і пошук шляхів відновлення забруднених грунтів є надзвичайно актуальними для розбудови держави. Об`єкт дослідження - забруднення грунтового покриву. Предмет дослідження - забруднення грунтового покриву в Україні. Мета дослідження: визначити основні джерела забруднення грунтів в Україні, його наслідки і шляхи відновлення грунтів для забезпечення сталого розвитку країни. В науковій роботі розв`язані наступні актуальні науково-практичні завдання: надано характеристику джерел забруднення грунтів і основних видів забруднювачів, охарактеризовані законодавчі ініціативи України та міжнародний досвід в галузі забруднення грунтів, досліджені причини та наслідки забруднення грунтів в Україні, проаналізовані шляхи вирішення проблеми забруднення грунтів України.

Petryshka K.I (supervisor). Soil pollution in Ukraine: main causes, consequences and possible solutions. Bachelor's qualification work. - National University "Lviv Polytechnic", Lviv, 2025. Extended abstract The rate of soil degradation in Ukraine, in particular, caused by soil pollution, is already classified as catastrophic [1]. Today, technogenically disturbed ecosystems occupy significant territories in Ukraine and pollute adjacent agricultural lands [2]. Analysis of the types of soil pollution in Ukraine, sources of pollutants entering the soil, mechanisms of soil degradation caused by its contamination, socio-economic and environmental consequences of soil pollution, and the search for ways to restore contaminated soils are extremely relevant for state development. Study object - the soil pollution. Scope of research - the soil pollution in Ukraine. Goal of research: to determine the main sources of soil pollution in Ukraine, its consequences and ways to restore soils to ensure the sustainable development of the country. The scientific work was solved the following topical scientific and practical problems: the sources of soil pollution and the main types of pollutants are characterized, the legislative initiatives of Ukraine and international experience in the field of soil pollution are characterized, the causes and consequences of soil pollution in Ukraine are investigated, and ways to solve the problem of soil pollution in Ukraine are analyzed.
Soil pollution in Ukraine: the main causes, consequences and possible decisions
Keywords: 6.101.00.00; джерела забруднення грунтів; причини забруднення грунтів; ремедіація грунтів; раціональне землекористування; sources of soil pollution; causes of soil pollution; soil remediation; rational land use