Scintillation polymeric nanolayers based on BAF2 - Mitina, N. E.; Vistovskiy, V. V.; Voloshynovskiy, A. S.; Miagkota, O. S.; Zaichenko, A. S. (Видавництво Львівської політехніки, 2016)
Method of obtaining scintillation polymer films, loaded with nanoparticles as a result of theirs nucleation in functional polymer brushes, immobilized on solid substrates was developed. Dependence of size and size distribution of mineral particles formed by nucleation in polymer "brushes" on density of polymer chains packing on substrate, as well as nature and content of oligoperoxide macroinitiators immobilized on the surface, was investigated. Dependence of nanoparticles size on content of carboxyl groups in molecules of surface-active copolymers used as templates was investigated. Polystyrene and poly(styrene-co-acrylonitrile) polymer films, loaded with nanoparticles of fluorides of alkaline earth elements, were characterized with attractive physical and mechanical properties and optical transparence. Розроблено метод отримання сцинтиляційних полімерних плівок, наповнених наночастинками в результаті їх нуклеації в функціональних полімерних щітках на підкладках. Встановлена залежність розміру та розподілу за розміром частинок, які утворюються, від щільності пакування полімерних ланцюгів на підкладці, а також від природи та вмісту олігопероксидного макроініціатора, іммобілізованого на поверхні. Встановлено залежність розміру наночастинок, отримуваних темплатним синтезом, від вмісту карбоксильних груп в молекулах поверхнево-активних кополімерів – темплатів. Полімерні плівки на основі полістиролу та полі(стирол-ко-акрилонітрил), наповнені наночастинками фторидів лужноземельних елементів, характеризуються високими фізико-механічними показниками та оптичною прозорістю.
Сцинтиляційні полімерні наношари на основі BAF2
Keywords: Polymer “brushes”; template synthesis; scintillation coating; nanoparticles of fluorides of alkaline earth elements; peroxide-containing oligomer surfactants, polymermineral nanocomposites; полімерні “щітки”; темплатний синтез; сцинтиляційні покриття; наначастини фторидів лужноземельних елементів; олігопероксидні поверхнево-активні модифікатори, полімер-мінеральні нанокомпозити