Investigation of disposal of liquid wastes from olefin production by sodium hypochlorite solutions - Znak, Zenoviy; Zin, Olha (Lviv Politechnic Publishing House, 2017)
Досліджено вплив співвідношення органічних сполук алкенового та аренового рядів як компонентів стічних вод виробництва олефінів, загальний вміст яких виражений величиною хімічного споживання кисню, з натрію гіпохло- ритом як рідким відходом виробництва каустичної соди і хлору. Встановлено принципову можливість взаємного знешко- дження рідких відходів та стічних вод. Здійснення процесу в кавітаційному полі дає змогу істотно скоротити тривалість процесу та зменшити співвідношення між натрію гіпохло- ритом та органічними сполуками. Реалізація цього процесу в адіабатичних умовах збільшує швидкість процесу внаслідок збільшення температури середовища завдяки явищу кавітації. За розрахованими кінетичними параметрами процесу встановлено, що у разі збудження кавітації за допомогою магнітострикційного випромінювача процес відбувається у дифузійній області.

It has been studied an effect of ratio between arene and alkene organic compounds, as components of olefin production wastewaters, and sodium hypochlorite, as liquid waste of caustic soda and chlorine synthesis, on their interaction. The organics total content was expressed by a value of chemical oxygen demand. A fundamental possibility of the mutual neutralization was confirmed. Use of a cavitation field significantly reduces duration of the process and the ratio between sodium hypochlorite and organic compounds. The implementation of this process under adiabatic conditions allows to accelerate the neutralization due to the environment temperature increase caused by cavitation. It was found from calculated process kinetic parameters that magnetostriction radiator causes cavitation excitation in the diffusion area.
Дослідження процесу знешкодження рідких відходів виробництва олефінів розчинами натрію гіпохлориту
Keywords: знешкодження рідких відходів; очи- щення стічних вод; натрію гіпохлорит; кавітація; алкени; арени; деструкція; wastewater neutralization; wastewater treatment; sodium hypochlorite; cavitation; alkene; arene; destruction