Реологічні властивості композицій на основі модифікованого полівінілового спирту - Антонюк, В. В.; Суберляк, О. В.; Красінський, В. В.; Гарбач, Т.; Хамула, Н. В.; Antonyuk, V. V.; Suerlyak, O. V.; Krasinsky, V. V.; Garbac, T.; Hamula, N. V. (Видавництво Львівської політехніки, 2017)
Розроблено новий спосіб одержання структурованих водостійких плівок на основі полівінілового спирту (ПВС) та модифікованого монтморилоніту. Досліджено вплив бури, рН-середовища та вмісту модифікованого монтморилоніту на реологічні характеристики ПВС, а також водопоглинання плівок на його основі. Встановлено, що вміст модифікатора та рН-середовища для розчинення ПВС істотно впливають на в’язкісні та експлуатаційні характеристики досліджуваного композиту. Показано, що механічні властивості та водостійкість плівок, одержаних у кислому середовищі, є найвищими.

A new method of obtaining structured waterproof films based on polyvinyl alcohol (PVA) and modified montmorillonite. Was investigated the influence of borax, pH environment and content of modified montmorillonite on the rheological properties of PVA and water absorption of films based on it. It was established that the modifier content and pH environment to dissolve PVA significantly affect on the viscosity and exploitation characteristics of the composite. It is shown that the best are water resistance and mechanical properties of pellicles obtained in an acidic environment.
Rheological properties of compositions based on modified polyvinyl esyet
Keywords: полівініловий спирт; монтморилоніт; модифікатор; в’язкість; експлуатаційні характеристики; бура; термообробка; polyvinyl alcohol; montmorillonite; modifier; viscosity; exploitation characteristics; borax; heat treatment; 678.744