Соціально-психологічне управління підприємством - Широн , Юлія Олегівна (Національний університет «Львівська політехніка», 2024)
Дисертація присвячена дослідженню впливу соціально-психологічних методів менеджменту на діяльність підприємства. Вперше розроблено індивідуальну п’ятифакторну модель оцінювання впливу інтелекту працівника на продуктивність його діяльності. Модель є складовою удосконаленого комплексного підходу до оцінювання впливу соціально-психологічних методів менеджменту на результати діяльності підприємства. The dissertation is devoted to studying the impact of social-psychological management methods on enterprise activities. For the first time, an individual five-factor model for assessing the influence of employee intelligence on the productivity of their activities has been developed. The model is an integral part of an improved comprehensive approach to assessing the impact of social-psychological management methods on enterprise performance outcomes.
Social-psychological management of an enterprise
Keywords: соціально-психологічне мотивування, соціально-психологічні методи, організаційна культура, емоційний інтелект, п’ятифакторна модель оцінювання інтелекту, життєвий цикл працівника, продуктивність діяльності, комплексний підхід до оцінювання, social-psychological motivation, social-psychological methods, organizational culture, emotional intelligence, five-factor model of intelligence assessment, employee life cycle, activity productivity, comprehensive evaluation approach