Розробка технології створення планової геодезичної основи лінійно-кутовим методом несуцільних спостережень. Навчальний посібник з курсу "Основні геодезичні роботи" Частина ХІІІ - Літнарович, Р. М. (Чернігівський державний інститут економіки і управління, 2001)
В даній частині посібника розробляються і досліджуються теоретичні основи методу несуцільних спостережень, які цілком застосовні для блочної електронної тахеометрії. Теоретичне дослідження випробовується на моделі, яка створювалася на реальній території для проведення землевпорядних робіт садово-городнього товариства. При побудові моделі виключаються похибки вихідних даних, що дає переваги дослідження моделі польовим вимірам. Модель будується по принципу генерування істинних похибок вимірювань методом статистичних випробувань Монте-Карло.
Процес топографо-геодезичного виробництва потребує розробки теоретичних основ для застосування точних і високоточних геодезичних приладів. Електронні тахеометри знаходять широке застосування для виконання землевпорядних робіт на території обласних центрів для забезпечення облікової одиниці площі в 1 кв.м. При цьому виконують блочну електронну тахеометрію, принципові схеми якої співпадають з опублікованими раніше автором типовими схемами лінійно-кутового методу несуцільних спостережень.
Keywords: лінійно-кутовий метод несуцільних спостережень; імітаційна модель; дослідження точності; зрівноваження елементів мережі; оперативний контроль; технологія виконання робіт