Національні меншини як суб’єкти етнополітичних відносин у державотворчих процесах в Україні кінця ХХ ст. – початку ХХІ ст. - Шипка, Наталія (Видавництво Національного університету “Львівська політехніка”, 2006)
Досліджені національні меншини в Україні як суб’єкти етнополітичних відносин. На основі порівняльного аналізу законодавства країн Європейського Союзу і України показано рівень відповідності українського законодавства щодо національних меншин європейським стандартам. The article analyses the national of Ukraine minorities as subject of ethnopolitic relations. An attempt to compare state legislations of European Union and Ukraine. At the same time special attention is concentrated on the conformity level ukrainian legislation concerning to the national minorities to europinian standards.