Міжнародно-правові гарантії охорони праці неповнолітніх - Бек, Уляна; Beck, Ulyana (Видавництво Львівської політехніки, 2022)
Здійснено огляд нормативних актів у сфері працевлаштування та зайнятості неповнолітніх а відтак висновується, що багато держав прагне розробити заходи по забезпеченню повної, продуктивної і вільно обраної зайнятості, надання рівних прав всім неповнолітнім хто бажає працювати незалежно від статі, раси, віросповідання. Відзначається достатньо високий рівень правового регулювання правовідносин щодо працевлаштування неповнолітніх міжнародно-правовими актами та національним законодавством, що діють у вказаній сфері. Законодавство України у сфері регулювання праці неповнолітніх загалом відповідає стандартам та вимогам Європейського Союзу. Зауважено, що деякі положення національного законодавства потребують доопрацювання. Зокрема, потребує ратифікації Європейський кодекс соціального забезпечення (переглянутий). Крім того, необхідно встановити перелік легких робіт, які можуть виконувати особи віком з 14 років. Саме тому, на законодавчому рівні повинні бути закріплені норми, щодо належного захисту неповнолітніх осіб.

The article reviews normative acts in the field of employment and employment of minors, and therefore it is concluded that many states strive to develop measures to ensure full, productive and freely chosen employment, granting equal rights to all minors who wish to work, regardless of gender, race, religion. A sufficiently high level of legal regulation of legal relations regarding the employment of minors by international legal acts and national legislation operating in the specified area is noted. The legislation of Ukraine in the field of regulating the labor of minors generally meets the standards and requirements of the European Union. It was noted that some provisions of the national legislation need to be revised. In particular, the European Social Security Code (revised) needs ratification. In addition, it is necessary to establish a list of light jobs that can be performed by persons aged 14 and over. That is why, at the legislative level, norms regarding the proper protection of minors should be fixed
International legal guarantees of labor protection of minors
Keywords: неповнолітня особа; роботодавець; трудові відносини; охорона прав неповнолітніх; охорона праці; трудові норми; національне законодавство; minor; employer; labor relations; protection of the rights of minors; Occupational Health; labor standards; national legislation; 349.2