Цифрова дипломатія у країнах ЄС: особливості та перспективи реалізації - Богдан, Микола Миколайович; Bohdan, Mykola Mykolaiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У роботі досліджено цифрову дипломатію як інноваційну форму зовнішньополітичної діяльності в умовах цифрової трансформації міжнародних відносин. Актуальність теми зумовлена зростанням ролі цифрових технологій у зовнішній політиці держав, зокрема держав-членів Європейського Союзу, які дедалі активніше впроваджують цифрові інструменти задля стратегічної комунікації, протидії дезінформації, захисту цифрових прав та просування демократичних цінностей у глобальному середовищі. Об’єкт дослідження – цифрова дипломатія як інструмент зовнішньої політики країн Європейського Союзу. Предмет дослідження – особливості, виклики та перспективи цифрової дипломатії у країнах ЄС. Мета роботи полягає в аналізі особливостей реалізації цифрової дипломатії в країнах Європейського Союзу з акцентом на нормативно-правове регулювання, інструменти впровадження та актуальні виклики, зумовлені зовнішньополітичним контекстом, зокрема російсько-українською війною. У роботі досліджено цифрову дипломатію як новітній інструмент зовнішньої політики Європейського Союзу, проаналізовано її концептуальні засади, нормативно-правове забезпечення та практичні механізми реалізації в умовах трансформації глобального інформаційного середовища. Розкрито теоретичні підходи до визначення сутності цифрової дипломатії як форми стратегічної комунікації держави, з урахуванням її зв’язку з публічною дипломатією, інформаційною безпекою та просуванням цінностей ЄС у цифровому просторі [1; 2]. Значну увагу приділено аналізу правових актів та стратегічних документів ЄС, що визначають напрямки цифрової дипломатії, зокрема Висновкам Ради ЄС 2023 року, які закріплюють цифрову дипломатію як пріоритет спільної зовнішньої політики [3], а також довгостроковим орієнтирам цифрового розвитку, визначеним у програмі Europe’s Digital Decade [4]. Показано, що цифрова дипломатія використовується як інструмент кібербезпеки, стратегічного позиціонування та м’якої сили Європейського Союзу [5]. Розглянуто приклади реалізації цифрової дипломатії на національному рівні, зокрема досвід Естонії як лідера у впровадженні цифрових дипломатичних практик [6]. Визначено можливості адаптації європейського досвіду для посилення зовнішньої комунікації України в умовах гібридної війни та реалізації її євроінтеграційних прагнень.

This thesis explores digital diplomacy as an innovative form of foreign policy in the context of the digital transformation of international relations. The relevance of the topic stems from the growing importance of digital technologies in state diplomacy, particularly within the European Union, where digital tools are increasingly employed for strategic communication, countering disinformation, safeguarding digital rights, and promoting democratic values globally. Study object is digital diplomacy as a foreign policy instrument of the European Union countries. Scope of research includes the specific features, challenges, and prospects of digital diplomacy in EU countries. Goal of research is to analyze the specific features of digital diplomacy implementation in the EU, with a focus on legal regulation, implementation tools, and current challenges shaped by the geopolitical context, especially the Russian-Ukrainian war. This bachelor’s thesis explores the concept and implementation of digital diplomacy within the European Union. It examines the theoretical foundations of digital diplomacy as a tool of strategic communication and soft power, its institutional and legal frameworks, and its integration into the EU’s external action strategy [1; 2]. Particular attention is paid to the EU Council Conclusions of 2023, which position digital diplomacy as a key priority of the Union’s foreign policy [3], as well as to long-term objectives outlined in the Europe’s Digital Decade strategy [4]. The study highlights the role of digital diplomacy in enhancing cybersecurity and countering disinformation [5], and analyzes best practices, such as Estonia’s digital diplomacy model [6]. The thesis also outlines how selected EU experiences can be adapted to strengthen Ukraine’s external communication amid hybrid warfare and its EU integration efforts.
Digital Diplomacy in EU Countries: Features and Implementation Prospects
Keywords: 6.291.00.01; цифрова дипломатія; Європейський Союз; гібридна війна; стратегічна комунікація; кібербезпека; дезінформація; Україна; євроінтеграція; Digital diplomacy; European Union; hybrid warfare; strategic communication; cybersecurity; disinformation; Ukraine; EU integration