Паляниця, Л. Я.Березовська, Н. І.Косів, Р. Б.Харандюк, Т. В.Palianytsia, L.Berezovska, N.Kosiv, R.Kharandiuk, T.2018-04-132018-04-132017-03-282017-03-28Вплив електрохімічно активованої води на бродильну активність дріжджів / Л. Я. Паляниця, Н. І. Березовська, Р. Б. Косів, Т. В. Харандюк // Вісник Національного університету «Львівська політехніка». Серія: Хімія, технологія речовин та їх застосування. — Львів : Видавництво Львівської політехніки, 2017. — № 868. — С. 165–170.https://ena.lpnu.ua/handle/ntb/40636Досліджено стимулювальну дію електрохімічно активованої води, зокрема, католіту, аноліту, суміші католіту та аноліту у співвідношенні 1:1 на бродильну активність спиртових дріжджів. Встановлено, що оброблення спиртових дріжджів DeltafermAL-18 електрохімічно активованою водою стимулює їх бродильну активність щодо контролю, що зумовлює збільшення вмісту спирту на 6%, зменшення концентрації незброджених цукрів на 4,6–10,2% і нерозчиненого крохмалю у бражці та скорочення тривалості стадії бродінняна до 8 год. Показано, що найбільша кількість дріжджових клітин у бражці спостерігається під час використання засівних дріжджів, витриманих у католіті.The influence of electrochemically activated water, in particular сatholyte, anolyte, catholyte/anolyte mixture (1:1), on alcohol yeast activity is investigated. The alcohol yeast DeltafermAL-18 treatment with electrochemically activated water stimulates their fermentative activity, which leads to the increase in alcohol concentration on 6%, the decrease in concentration of non-fermented sugars on 4,6-10,2% and insoluble in mash starch and reduction of the fermentation time on 8 hours. It is shown that the largest concentration of yeast cells in mash starch observed when using treatment by catholyte seeding yeast.165-170ukелектрохімічно активована водакатолітанолітдріжджібродильна активністьelectrochemically activated watercatholyteanolytealcohol yeastfermentative activityВплив електрохімічно активованої води на бродильну активність дріжджівThe influence ofelectrochemically activated wateron alcohol yeast activityArticle© Національний університет “Львівська політехніка”, 2017© Паляниця Л. Я., Березовська Н. І., Косів Р. Б., Харандюк Т. В., 20176663.12/18The influence ofelectrochemically activated wateron alcohol yeast activity / L. Palianytsia, N. Berezovska, R. Kosiv, T. Kharandiuk, Visnyk Natsionalnoho universytetu "Lvivska politekhnika". Serie: Khimiia, tekhnolohiia rechovyn ta yikh zastosuvannia. — Lviv : Vydavnytstvo Lvivskoi politekhniky, 2017. — No 868. — P. 165–170.