Digital forensics in the context of digitalisation of modern society - Бараняк, Володимир; Baranyak, Volodymyr (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
Обґрунтовано актуальність цифрової криміналістики в умовах цифровізації сучасного суспільства, відзначено активне використання цифрових технологій у вирішенні найрізноманітніших видів протиправної діяльності у сфері комп’ютерної інформації, подано визначення понять “цифровий слід” та “цифрова криміналістика”. Наголошено на неодмінності вироблення нових знань і напрацювань криміналістичної техніки, стандартів і принципів оцінки та перевірки зібраних доказів (цифрових слідів), проведенні обов’язкової стандартизації під час роботи з цифровою інформацією, розгляді та розробці відповідної методики для підготовки фахівців у сфері цифрової криміналістики. Акцентовано увагу на етичних, правових та питаннях приватності, пов’язаних із збором та використанням цифрових даних під час проведення розслідування, дотримання конфіденційності та захисту особистої інформації осіб, що не стосуються кримінального правопорушення, відповідності збору і використання цифрових даних під час розслідування та визначених правових норм і стандартів (отримання судових ордерів для збору доказів, вимоги щодо збереження інформації, дотримання прав і свобод осіб, які перебувають під слідством), забезпечення належного рівня захисту, збереження і передання особистої інформації та обмеження доступу до неї лише на визначених підставах. Акцентовано на ролі криміналістики у покращенні та підвищенні ефективності боротьби з сучасною злочинністю, також військові та кіберзлочини, за допомогою активного використання цифрових технологій.

The author substantiates the relevance of digital forensics in the context of digitalisation of modern society, notes the active use of digital technologies in solving various types of illegal activities in the field of computer information, and defines the concepts of “digital trace” and “digital forensics”. The author emphasises the need to develop new knowledge and developments in forensic techniques, standards and principles for evaluating and verifying collected evidence (digital traces), to carry out mandatory standardisation when working with digital information, and to consider and develop appropriate methodology for training specialists in the field of digital forensics. Attention is focused on ethical, legal and privacy issues related to the collection and use of digital data during an investigation, confidentiality and protection of personal information of persons not involved in a criminal offence, compliance of the collection and use of digital data during an investigation with certain legal norms and standards (obtaining court orders for evidence collection, requirements for information storage, observance of the rights and freedoms of persons under investigation), ensuring an appropriate level of protection, storage and transmission of personal information and restricting access to it only on certain grounds. The role of forensics in improving and increasing the effectiveness of the fight against modern crime, including war and cybercrime, through the active use of digital technologies is emphasised.
Цифрова криміналістика в контексті діджиталізації сучасного суспільства
Keywords: цифровізація; цифрові сліди; цифрова криміналістика; стандартизація; конфіденційність; digitalisation; digital traces; digital forensics; standardisation; privacy; 343.98