Дослідження комплексу маркетингу Агенції нерухомості Оксани Савули - Савечко, Анастасія Романівна; Savechko, Anastasiia Romanivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У сучасних умовах динамічного розвитку ринку нерухомості маркетингова діяльність агентств виступає одним із ключових інструментів формування та забезпечення їх конкурентоспроможності, що, своєю чергою, визначає можливість підприємств досягати стійких ринкових позицій в умовах жорсткої конкуренції [3]. Особливої актуальності набуває потреба у стратегічно вивіреному управлінні маркетингом для малих підприємств, які, функціонуючи в конкурентному середовищі локальних агентств, національних мережевих структур та цифрових платформ, прагнуть сформувати сильний, впізнаваний бренд [2]. При цьому ефективне використання комплексу маркетингу, що базується на інтегрованому підході, дозволяє не лише підвищити рівень лояльності клієнтів, а й створити унікальні конкурентні переваги шляхом забезпечення диференціації послуг та якісної взаємодії з цільовою аудиторією [5]. У цьому контексті ключовими чинниками, що впливають на формування сучасної маркетингової політики агентств нерухомості, є застосування розширеної моделі 7P, розвиток цифрової присутності бренду, впровадження сервісно-орієнтованих підходів, а також створення емоційної цінності для клієнтів, яка відіграє вирішальну роль у процесі прийняття споживчих рішень [4]. Варто підкреслити, що бренд агентства у сфері послуг виконує функцію не лише інструменту підвищення впізнаваності, а й формується як важливий елемент довіри, що базується на стабільно високій якості обслуговування, персоналізованих комунікаціях та бездоганній репутації компанії у професійному середовищі [1, 5]. Об’єктом дослідження виступає маркетингова діяльність Агенції нерухомості Оксани Савули. 5 Предметом дослідження є теоретичні та практичні аспекти формування й реалізації маркетингової політики у сфері послуг. Метою цієї кваліфікаційної роботи є дослідження маркетингової діяльності Агенції нерухомості Оксани Савули, аналіз структури її комплексу маркетингу, оцінка ефективності впроваджених маркетингових інструментів та обґрунтування перспективних напрямів їх удосконалення з метою підвищення конкурентоспроможності агентства на локальному ринку нерухомості. Результати дослідження. У рамках проведеного дослідження було проаналізовано теоретичні засади застосування комплексу маркетингу у сфері послуг, при цьому особлива увага була приділена визначенню ролі персоналу, процесів обслуговування та фізичного середовища як критично важливих чинників формування споживчої довіри. Здійснено аналіз фінансово-господарської діяльності Агенції нерухомості Оксани Савули за період 2022-2024 років, а також проведено комплексну оцінку поточного стану маркетингової діяльності підприємства. На основі результатів дослідження було виявлено ключові сильні сторони маркетингової стратегії агентства, а також окреслено її основні недоліки, серед яких - фрагментарність цифрової присутності, недостатня цілісність візуальної ідентичності бренду та обмежений рівень інтерактивності онлайн-комунікацій. Враховуючи отримані результати, у роботі сформульовано ряд практичних рекомендацій щодо вдосконалення маркетингової політики агентства, що включають редизайн фірмового стилю, розроблення нового функціонального вебсайту, активізацію просування в соціальних мережах, розширення асортименту освітніх продуктів та впровадження системного моніторингу ефективності маркетингових каналів із використанням сучасних інструментів аналітики. Запропоновані заходи спрямовані не лише на підвищення впізнаваності бренду агентства, а й на зміцнення довіри споживачів та посилення конкурентних позицій підприємства на ринку нерухомості Львова.6

In the current conditions of the dynamic development of the real estate market, the marketing activities of agencies represent one of the key instruments for shaping and ensuring their competitiveness, which, in turn, determines the enterprises' ability to achieve stable market positions in an environment of intense competition. The need for strategically sound marketing management is particularly relevant for small enterprises that, operating in a competitive environment of local agencies, national network structures, and digital platforms, strive to build a strong and recognizable brand. In this context, the effective use of the marketing mix, based on an integrated approach, not only increases customer loyalty but also creates unique competitive advantages by ensuring service differentiation and high-quality interaction with the target audience. Within this framework, the key factors influencing the formation of modern marketing policy in real estate agencies include the application of the extended 7P model, the development of the brand’s digital presence, the implementation of service-oriented approaches, and the creation of emotional value for clients, which plays a decisive role in consumer decision-making. It is worth emphasizing that a service agency’s brand functions not only as a tool for increasing recognizability but also as an essential element of trust, which is built upon consistently high-quality service, personalized communication, and the company's impeccable professional reputation. The object of the research is the marketing activities of Oksana Savula’s Real Estate Agency. The subject of the research consists of the theoretical and practical aspects of developing and implementing marketing policy in the service sector. The aim of this qualification paper is to conduct a comprehensive study of the marketing activities of Oksana Savula’s Real Estate Agency, to analyze the structure of its marketing mix, to evaluate the effectiveness of the implemented marketing tools, 8 and to substantiate prospective directions for their improvement in order to enhance the agency’s competitiveness in the local real estate market. Research results. In the course of this research, the theoretical foundations of applying the marketing mix in the service sector were analyzed, with particular attention given to determining the role of personnel, service processes, and the physical environment as critically important factors in building consumer trust. An analysis was conducted of the financial and operational performance of Oksana Savula’s Real Estate Agency for the period from 2022 to 2024, along with a comprehensive assessment of the current state of the agency’s marketing activities. Based on the results of the research, the key strengths of the agency’s marketing strategy were identified, as well as its main weaknesses, including fragmented digital presence, insufficient consistency of the brand’s visual identity, and a limited level of interactivity in online communications. Taking the obtained results into account, the paper formulates a number of practical recommendations aimed at improving the agency’s marketing policy. These include the redesign of the corporate visual style, the development of a new functional website, the intensification of promotion on social media platforms, the expansion of the range of educational products, and the implementation of systematic monitoring of the effectiveness of marketing channels using modern analytical tools. The proposed measures are aimed not only at increasing brand awareness of the agency but also at strengthening consumer trust and enhancing the enterprise’s competitive positions in the real estate market of Lviv.
Marketing mix research of Oksana Savula Real Estate Agency
Keywords: 6.075.00.00; маркетинговий комплекс; послуги; ринок нерухомості; конкурентоспроможність; бренд; лояльність клієнтів; marketing mix; services; real estate market; competitiveness; brand; customer loyalty